Tips till dig som vill in i studentpolitiken

Tips till dig som vill in i studentpolitiken

Student Är du en av landets runt 1 400 tandläkarstuderande? En ny termin börjar och det kan vara dags att engagera dig i studentpolitiken – för skojs skull eller för att utvecklas som person och professionellt.
13 Jan 2017
15

Svalt intresse för prisjämförelsetjänst

Regeringsuppdrag En tredjedel av tandläkarna inom Praktikertjänst är positiva till den nya prisjämförelsetjänsten som TLV ska starta, visar en webbenkät som Praktikertjänst har gjort.
11 Jan 2017
18
Han ska hjälpa KI genom krisen

Han ska hjälpa KI genom krisen

Porträtt För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.
4 Jan 2017
Plusmaterial
138
Tandläkare kan upptäcka benskörhet

Tandläkare kan upptäcka benskörhet

Metod Forskning visar att tandvården har goda förutsättningar att upptäcka tecken på benskörhet och därmed förhindra osteoporos. Men det behövs kunskap och bättre möjligheter att remittera patienter som ligger i farozonen.
4 Jan 2017
Plusmaterial
59
Många hinder för asylsökande tandläkare

Många hinder för asylsökande tandläkare

Besked I drygt ett år har han kämpat på – lärt sig bra svenska och praktiserat på Folktandvården Breared i Halland. Nu avslår Migrationsverket tandläkare Abduladheem Abdulhussein Talis asylansökan.
16 Dec 2016
129

Vanligare med andra smärtor vid TMD

Forskning Patienter som har temporomandibulära problem löper mer än fem gånger så hög risk att också ha andra led- och muskelsmärtor.
4 Jan 2017
19
Tema: Starta eget

Tema: Starta eget

Tema: Starta eget

I Tandläkartidningen nummer 12 2016 publicerade vi flera artiklar om eget företagande. Här finns alla artiklarna samlade. Möt till exempel…

22 Dec 2016
15
KBT funkar mot tandvårdsfobi

KBT funkar mot tandvårdsfobi

Forskaren Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa barn och ungdomar att bli av med sin tandvårdsfobi. Det visar Shervin Shahnavaz i en randomiserad, kontrollerad studie, den första i sitt slag på området.
19 Dec 2016
130

Bättre med fluor i dricksvatten än i salt

Forskning En ny studie visar att fluor i dricksvatten verkar vara mer effektivt än fluor tillsatt i salt.
30 Dec 2016

Blodtrycksmedicin kan öka risken för parodontit

Forskning Brasilianska forskare kan i en relativt liten studie visa tecken på att blodtrycksläkemedel av klassen ACE-hämmare kan öka risken för parodontit.
22 Dec 2016
11

Frukt mellan måltider ökar risken för tanderosion

Forskning Frukt mellan måltiderna ökar förekomsten av tanderosion, men att borsta tänderna direkt efter intag gör inte det, enligt en brittisk studie.
16 Dec 2016
30

Bruxism i sömnen kan bero på generna

Forskning Ny forskning visar att bruxism under sömnen var mer än dubbelt så vanligt hos bärare av en mutation i genen för en serotoninreceptor.
14 Dec 2016
86
Praktikertjänsts vd uppsagd

Praktikertjänsts vd uppsagd

Oense Praktikertjänst har sagt upp vd Johan Fredriksson. Anledningen är att styrelsen och han inte är överens om takten i utvecklingsarbetet för bolaget.
15 Dec 2016

Trygghet viktigt för tandläkarstudenter

Mätning Att få en trygg anställning är mycket viktigt för en övervägande majoritet av blivande tandläkarstudenter som har svarat på en undersökning från Praktikertjänst.
9 Dec 2016
Med fokus på implantat

Med fokus på implantat

Porträtt Efter några år som allmäntandläkare i Tyskland valde Jan Derks att göra sin specialistutbildning i Göteborg. Förra året disputerade han på en uppmärksammad avhandling om tandimplantat.
9 Dec 2016
Plusmaterial
Unikt centrum för munhälsa i Lund

Unikt centrum för munhälsa i Lund

Satsning Folktandvården i Skåne storsatsar på ett centrum för munhälsa i nya lokaler i Lund.
6 Dec 2016
33
Träff i grupp botar rädsla

Träff i grupp botar rädsla

Metod Birgitta Mossberg, tandläkare vid Folktandvården Norrstrand, ville hjälpa tandvårdsrädda. Hon hämtade inspiration från en modell som används för flera diagnoser inom sjukvården. Det blev både lyckat för patienterna och billigt för folktandvården.
7 Dec 2016
Plusmaterial

Äldre invandrare behöver mer tandvård

Forskning Äldre invandrare har generellt en sämre tandhälsa och skulle behöva extra insatser för att förebygga framtida tandhälsoproblem. Men en svensk studie visar att de utnyttjar tandvården mindre än jämnåriga svenskar.
7 Dec 2016

Fyrdubblad risk att ett ersatt implantat fallerar

Forskning Om ett fallerat implantat ersätts med ett nytt är risken mer än fyra gånger så hög att det nya implantatet också fallerar. Det visar en svensk studie.
1 Dec 2016
7
Superparet ska lyfta KI:s forskning

Superparet som ska lyfta KI:s forskning

Forskarporträtt Forskning och kärlek mår ofta bra av korsbefruktning. Gränslöst samarbete kan ge oväntat resultat.
1 Dec 2016
Plusmaterial
45
Prenumerera här!

Ur senaste numret

TANDLÄKARE KAN HITTA BENSKÖRHET I TID

ALLT FRÅN FÖRBUNDSMÖTET

NYA METODER MOT RÄDSLA PÅ INGÅNG

JOBBA MED DJUR

Läs som E-tidning här

I vimlet Tandläkartidningen på Instagram