Avancerad bildbehandling kan sänka strålningsdosen

Avancerad bildbehandling kan sänka strålningsdosen

Forskning Röntgenbilderna blir lika bra som vanligt, men strålningsdosen kan sänkas med 20–30 procent. Avancerad digital bildbehandling kan optimera bilderna så att patienterna får en minskad stråldos.
27 Nov 2015
Plusmaterial

Förslag om åldersbestämning väcker reaktioner

Får kritik Trots att metoden är starkt ifrågasatt föreslår regeringen att medicinsk åldersbestämning av asylsökande ska användas.
25 Nov 2015
39

Liten effekt av antibakteriell behandling vid periimplantit

Forskning Det är typen av implantat snarare än vilka antibakteriella medel som används som har störst betydelse för utfallet vid behandling av periimplantit.
26 Nov 2015
Rödvin påverkar inte salivens sammansättning

Rödvin påverkar inte salivens sammansättning

Forskning Ett till två glas vin per dag i fyra veckor påverkar inte salivens sammansättning och innebär därmed vare sig någon fördel eller nackdel.
25 Nov 2015
11

Validering av utbildning ska utredas

Arbetskraft Regeringens tidigare annonserade satsningar på validering av utländska utbildningar börjar nu ta form.
25 Nov 2015

PTJ: Omorganisationen helt nödvändig

Tillbakavisar kritiken Praktikertjänst har stuvat om organisationen för att hävda sig bättre i en tuffare konkurrens. För bryskt, menar kritiker om företagets metoder när ett 40-tal personer har fått lämna företaget.
23 Nov 2015
20
Upptäck farliga förändringar i tid

Upptäck farliga förändringar

Viktiga tips Allmäntandläkare måste bli bättre på att upptäcka förändringar i slemhinnorna och avgöra när det behövs en remiss till specialist. Det anser Göran Kjeller, specialist i käkkirurgi.
20 Nov 2015
Plusmaterial
10

Fler går med i SkaPa

Även privata Kvalitetsregistret för karies och parodontit, SKaPa, växer. Bland de sista offentliga aktörerna väntas Gotland och Halland gå med inom kort.
20 Nov 2015
Årets riksstämma – en besökssuccé

Årets riksstämma – en besökssuccé

Riksstämman 2015 Mer än 5000 besökare tog sig till årets odontologiska riksstämma i Göteborg. Även för Swedental noterades ett toppresultat.
19 Nov 2015
41

Tandläkarutbildning kan tvingas lägga ned

Ska rivas Tandläkarutbildningen i Helsingfors kan läggas ner när universitetet tvingas spara. Det befarar personal och studenter vid odontologiska institutionen.
19 Nov 2015

Sjuksköterskor får utbildning i äldretandvård

Start i mars En kurs i oral hälsa för sjuksköterskor startar vid Karlstads universitet nästa termin.
18 Nov 2015
192

Fortsatt stora skillnader i svenskarnas tandhälsa

Nationell enkät Tandhälsan blir generellt sett bara bättre och bättre, men de stora socialekonomiska skillnaderna kvarstår.
17 Nov 2015
26

Sambandet tandlossning och hjärtsjukdom stärkt

Doktorsavhandling Den hittills största studien av tandlossning hos patienter med känd kranskärlssjukdom visar ett klart och tydligt samband. Men ännu är det för tidigt att tala om ett orsakssamband.
17 Nov 2015
Plusmaterial
Tandvärk ofta bakom överdos av paracetamol

Tandvärk ofta bakom överdos av paracetamol

Forskning Fyra av tio som tas in akut på grund av ofrivillig överdos av paracetamol har tagit värkmedicinen mot tandvärk efter extraktion.
16 Nov 2015
18

Bedrägeriförsök mot dentalbolag

MIljonbelopp Ett antal stora dentalbolag har utsatts för bedrägeriförsök av en person som beställer dyr utrustning under falskt namn.
13 Nov 2015
22

Ingen höjd säkerhet på Svenska Mässan

Terrordåden i Paris Polisen vill inte kommentera om man har ökat bevakningen kring Svenska Mässan i Göteborg där besökarantalet på riksstämman/Swedental under fredagen var över 7000.
14 Nov 2015
Så kan tandvården värna om miljön

Så kan tandvården värna om miljön

Riksstämman 2015 Tandläkare har något gemensamt med naturskadespecialisten Pär Holmgren. Han sysslar också med skadeförebyggande verksamhet.
13 Nov 2015
26

Smärtpatienter får lida i onödan

Riksstämman 2015 Samarbetet mellan tandvård och sjukvård måste bli bättre när det gäller upptäckt och behandling av patienter med kronisk käksmärta. Olika journalsystem och olika försäkringsmässiga skillnader ställer till problem.
13 Nov 2015
8
”Bäst hittills är att träffa alla trevliga kollegor”

”Bäst hittills är att träffa alla trevliga kollegor”

Riksstämman 2015 Karim Hassan, specialisttandläkare i oral protetik från Uppsala, passar på att uppdatera sig bland prylar och människor.
13 Nov 2015
92

Så påverkar generna risken för sjukdom

Riksstämman 2015 Vilka gener och molekylära mekanismer ligger bakom parodontit och karies? Hur samspelar ärftlighet och miljö?
13 Nov 2015
15
Prenumerera här!

Ur senaste numret

SÅ FIXAR DU JOURNALEN

KLINIKER SAKNAR PLAN MOT STRESS

40 BORT PÅ PRAKTIKERTJÄNST

MARGARETHA HJÄLPER KAMRATER I KNIPA

Läs som E-tidning här

I vimlet Tandläkartidningen på Instagram