Försäljningen av antibiotika minskar

Försäljningen av antibiotika minskar

Rapport Den totala försäljningen av antibiotika på recept fortsatte att minska under 2014 jämfört med 2013. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten.
29 Jan 2015
Stärkt samband mellan parodontit och hjärtrisk

Stärkt samband mellan parodontit och hjärtrisk

Forskning En amerikansk prospektiv studie på närmare 40 000 kvinnor stärker sambandet mellan parodontit och hjärt-kärlsjukdom.
29 Jan 2015
94

Nytt utbildningsmaterial ska ge jämlik vård

Diskriminering Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial som ska lära personal inom vården att bemöta patienter på lika villkor.
28 Jan 2015

UKÄ: ”Positivt med treårig tandhygienistutbildning”

Rapport Tandhygienistutbildningen bör bli treårig, anser Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
27 Jan 2015
23
Privatklinik nekas avdrag för lyxkläder

Privatklinik nekas avdrag för lyxkläder

Skattesmäll Skatteverket anser inte att de tröjor från NK och Tiger som en privat tandvårdsklinik i Varberg köpt in räknas som skyddskläder.
23 Jan 2015

Klinikkläder och volontärväst

Blogg: Joana Sdik

I veckan arrangeras de europeiska mästerskapen i konståkning i Ericson Globe i Stockholm. Klinikkläderna i skolan kommer snabbt bytas ut…

29 Jan 2015

Tandläkare sålde kosttillskott till cancersjuka

beslut En privattandläkare i Helsingborg sålde kosttillskott till patienter i syfte att bota cancer. Det är inte att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver Inspektionen för vård och omsorg.
26 Jan 2015
5
Hon jagar nya sätt att stoppa parodontit

Hon söker svar i generna

Forskning Tülay Lindberg letar orsaken till parodontit i patienternas gener. Snart hoppas hon även kunna svara på om det finns ett samband mellan parodontit och reumatoid artrit eller inte.
26 Jan 2015
Plusmaterial

Egna fyllningar repareras oftare, andras byts ut

Forskning Tandläkare gör olika bedömningar av defekta fyllningar beroende på om det är de själva som har utfört dem eller inte.
23 Jan 2015
Malmö blir globalt informationsnav för tandhälsa

Malmö samlar global information om tandhälsa

Uppdrag WHO:s Collaborating Centre vid Malmö högskola får större ansvar för informationsspridning om orala sjukdomar och det globala hälsotillståndet.
23 Jan 2015

Fem kliniker läggs ner

Avveckling En fjärdedel av folktandvårdens kliniker i Jämtland stängs. Det står klart sedan den politiska majoriteten i regionstyrelsen ställt sig bakom en ny klinikstruktur.
22 Jan 2015

Livsstilsfaktorer även bakom rotkaries

Forskning Kronkaries har ett starkt samband med livsstilsfaktorer som sockerintag, tobaksbruk, alkohol- och annat drogmissbruk. Men orsakerna bakom rotkaries är inte lika väl kända.
21 Jan 2015

Färre svenskar väljer att avstå från tandvård

Statistik 15 procent av de svenskar som under förra året upplevde att de hade behov av tandvård, avstod ändå vid något tillfälle att söka vård. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten.
19 Jan 2015
3

Folktandvård får böta för avtalsbrott

Fackligt Att strunta i förbudet mot provanställningar kan bli dyrt; nu tvingas Folktandvården i Stockholms län AB betala 100 000 kronor i skadestånd till Tjänstetandläkarna.
19 Jan 2015
6

Video av extraktion minskade inte oron

Forskning Patienter som fick se en video av en extraktion av en visdomstand före sitt eget ingrepp blev mer oroliga.
19 Jan 2015

Ny prognos spår fortsatt brist på tandläkare

Jobb En god arbetsmarknad under 2015 och en fortsatt brist de närmsta tio åren. Det är Arbetsförmedlingens prognos för tandläkaryrket.
15 Jan 2015
222

De är sämst på att gå till tandläkaren

Statistik Personer i Stockholm och Norrbottens län besöker tandvården i lägre utsträckning än personer i övriga landet. I Stockholm och Uppsala har patienterna flest intakta tänder. Det visar statistik från Socialstyrelsen.
14 Jan 2015
8
Helhetssyn viktig vid implantatbehandling

Helhetsfokus viktigt vid implantatbehandling

Metod Noggrann diagnostik och terapiplanering samt prognosbedömning – det är A och O för ett gott resultat vid en avancerad implantatbehandling, poängterar Arne Mordenfeld, övertandläkare och käkkirurg.
14 Jan 2015
Plusmaterial
Prenumerera här!

Ur senaste numret

IBBE GNEM FLYTTAR FRAM POSITIONERNA

HÄR FÅR UNGA HJÄLP ATT STARTA EGET

TANDVÅRDSSATSNING KAN RÄDDA 100 LIV

NORDISKT TEMA: DIAGNOSTIK OCH TERAPIPLANERING

Läs som E-tidning här