Etik i tandvården: Var går gränsen för patientens självbestämmande?

Det är viktigt att tandläkare respekterar sina patienters autonomi. Dessvärre är det, enligt de blivande specialisttandläkarna i vårt material, ofta svårt att veta vad detta innebär i praktiken och var gränserna går för patienternas självbestämmande.

Etik

Insatser i tandvården kan leda till bättre psykisk hälsa

Det finns en fastslagen koppling mellan psykisk ohälsa och påverkad munhälsa. Mer osäkert är forskningsläget om vilka insatser som kan leda till förbättringar, men tandvården tycks ha en plats, konstaterar SBU i en ny översikt.

Nyheter

Oral piercing kan ge olika skador i munhålan

Piercing i läpp eller tunga kan leda till en rad komplikationer i munhålan, inte minst gingival recession, och att flisor slås av från tänderna.

Forskning

Folktandvården Mellerud får hållbarhetspris

Folktandvården Mellerud får Västra Götalandsregionens hållbarhetspris, eftersom de ger äldre möjlighet att åka gemensamt till kliniken.

Nyheter

Käkkirurg friad från anklagelser om dataintrång

I januari 2022 polisanmälde Region Blekinges dåvarande tandvårdsdirektör en käkkirurg för dataintrång. Nästan två år senare friades tandläkaren av Blekinge tingsrätt, en dom som får stöd av kammaråklagare Lena-Marie Bergström.

Nyheter

Rätt dialoger gör oss säkrare

Den digitala säkerheten är på tapeten. Även om vår samtid är fylld med fler risker och hot är vi inte nödvändigtvis mer osäkra. Adam är informationssäkerhetsexpert på Frenda, han är övertygad om att rätt dialoger gör oss säkrare.

Annons

Stor tidsvinst med ortodontikonsultation på distans

Sällan har ett forskningsprojekt inletts mer lägligt i tiden än Elin Hägglunds. Efter förberedelser under hösten 2019 ersatte Region Västernorrland i februari 2020 alla fysiska ortodontikonsultationer med konsultationer på distans. Detta samtidigt som det nya coronaviruset sars-cov-2 rullade in över världen.

Tema: Digital tandvård

Tandhälsoförbundets ordförande kandidat för Folklistan

Peter Söderlund, ordförande för Tandhälsoförbundet, kandiderar nu till EU-parlamentet för partiet Folklistan.

Nyheter

Här är den nya tekniken vardag

Med digitala verktyg går planering av operationer fortare och avtrycken är klara på några sekunder. Hos tandläkaren Arash Simyar är den digitala tekniken väl inarbetad.

Tema: Digital tandvård

Xenotransplantat effektivt för att stärka alveolarutskottet

Xenotransplantat är effektiva för att stärka och bevara alveolarutskottet efter en tandextraktion, i alla fall om de förseglas med resorberbart membran. Det visar en nyligen publicerad metastudie.

Forskning

Få söker ersättning för tandvård på distans

Sedan den 15 januari går det att få ersättning från statliga tandvårdsstödet för vissa digitala vårdmöten. Men än är det få som sökt ersättning för tandvård på distans.

Tema: Digital tandvård

Så digital är den svenska tandvården

Några digitala verktyg är väl inarbetade, medan andra har växt fram fort eller står och trampar i farstun. Tandläkartidningen har kartlagt hur digital den svenska tandvården är.

Tema: Digital tandvård

Annons

Annons

Annons

Annons

Välkommen till Tandläkartidningen

Anna Norberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Lämna gärna nyhetstips till oss eller kom med förslag på vad vi bör skriva om.

Maila

Läs senaste numret

Läs tidningen i appen

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Om Tandläkartidningen

Tandläkartidningen är sedan 1909 Sveriges Tandläkarförbunds organ. Papperstidningen ges ut i 7 700 exemplar (TS-kontrollerad upplaga 2023). Den når därmed en majoritet av alla tandläkare i Sverige: folktandvårdens anställda, privattandläkare, de odontologiska lärarna vid de fyra lärosätena samt majoriteten av studenterna.