/Arkivet

Höjt tandvårdsbidrag för pensionärer

Lagändring Från den 1 juli får även personer mellan 65 och 74 år det högre allmänna tandvårdsbidraget om 300 kronor per år.
30 Jun 2017
2

Enklare att blåsa i visslan

Nya lagar Den 1 juli träder ett antal nya lagar i kraft. Bland nyheterna: Allmän värnplikten återinförs, vi vår en ny namnlag och skyddet för visselblåsare utökas.
29 Jun 2017
Läkemedelsverket varnar för tandblekningsprodukt

Läkemedelsverket varnar för tandblekningsprodukt

Blekning Läkemedelsverket går nu ut varnar för en blekningsprodukt som säljs på internet. Produkten innehåller hundra gånger högre halt väteperoxid än vad som är säkert.
22 Jun 2017
5
Orofacial medicin blir ny specialitet

Orofacial medicin blir ny specialitet

Ny föreskrift Det blir en nionde specialitet för tandläkare – orofacial medicin. Det framgår av Socialstyrelsens nya föreskrift om tandläkarnas specialiseringstjänstgöring som börjar gälla i juni nästa år om allt går som väntat.
21 Jun 2017
124
Han blir aldrig less

Han blir aldrig less

Porträtt Peyman Kelk har många ansikten. Han är lärare i anatomi på flera vårdutbildningar, stamcellsforskare, kliniskt verksam protetiker, pappa och politiker. Dagarna blir omväxlande men långa.
16 Jun 2017

Procastchefer åtalas för grova ekobrott

Dentvision Grovt bokföringsbrott, grovt svindleri, grovt bedrägeri. Det är några av brotten som två chefer i företaget Procast Media åtalas för. Domen meddelas i juli.
15 Jun 2017
”Äntligen tandläkare – igen!”

”Äntligen tandläkare – igen!”

Tandläkarexamen Shqipe Havolli Bala utbildade sig till tandläkare i Kosovo på 1990-talet. Sedan flyttade hon till Sverige. Efter många turer och sex terminen på tandläkarutbildningen i Malmö har hon nu svensk examen och börjar jobba som tandläkare i Bjuv i augusti.
14 Jun 2017
126

Ny hygienistutbildning

Tandhygienist Arbetet med den förlängda tandhygienistutbildningen går in i sitt slutskede. Går allt enligt plan kan den nya treåriga utbildningen starta hösten 2019.
13 Jun 2017
Hälsobokslut ger god bild av tandhälsan

Hälsobokslut ger god bild av tandhälsan

Friskare tänder Folktandvården Uppsala län har samlat data från tandvården. Det nya odontologiska hälsobokslutet ger en bred bild av tandhälsan i länet.
12 Jun 2017
Stor risk för vissa implantatpatienter

Stor risk för vissa implantatpatienter

Ny forskning Vissa patienter som får tandimplantat har dåliga odds att behålla dem. De kanske bör föreslås andra lösningar. Det anser Bruno Chrcanovic, som lade fram sin doktorsavhandling om implantat i dag under förmiddagen i Malmö.
8 Jun 2017
5
Rökning försämrar för implantat

Rökning försämrar för implantat

Ny forskning Två molekyler är kopplade till benstödsförlust hos rökare som får släta tandimplantat. Det visar en doktorsavhandling som Shariel Sayardoust, specialist i parodonti, lägger fram i morgon.
7 Jun 2017
4
Socialstyrelsen nobbar norskt tandläkarleg

Socialstyrelsen nobbar norskt tandläkarleg

Polsk utbildning Efter fem års studier på en internationell tandläkarutbildning i Polen fick Isidora Lazarevic norsk legitimation i december förra året. Trots det säger Socialstyrelsen nej till svensk legitimation.
1 Jun 2017
Socialstyrelsen säger nej till svensk legitimation

Socialstyrelsen säger nej till svensk legitimation

Polsk utbildning Ett antal svenska tandläkare med polsk utbildning och norsk legitimation har fått avslag av Socialstyrelsen när de har ansökt om svensk tandläkarlegitimation. Helena Scarabin, jurist och enhetschef på Socialstyrelsen, har fattat beslutet om avslag. Hon förklarar varför.
1 Jun 2017
Svårare att bli tandläkare än läkare

Svårare att bli tandläkare än läkare

Polsk utbildning Behzad Talebi läste till tandläkare i Polen – och sedan till läkare. Med en polsk utbildning har det visat sig vara lättare att bli läkare än tandläkare i Sverige.
1 Jun 2017
4
Tandvården drabbas av Socialstyrelsens nej

Tandvården drabbas av Socialstyrelsens nej

Polsk utbildning Folktandvård Östhammar vill anställa en svensk tandläkare med polsk utbildning och norsk legitimation men Socialstyrelsen säger nej till svensk legitimation.
1 Jun 2017

NYTT NUMMER UTE

Senaste numret På omslaget:Monica Palmö som strider för att sjukhustandläkare ska få en egen specialitet. Ur innehållet: TLT:s granskning visar att Läkemedelsverket står handfallna inför de olagliga tandteknikerlabben. Oregistrerade labb erbjuder ibland både bonus och låga priser, men ingen kontrollerar att de följer lagarna för medicintekniska produkter.
24 Maj 2017
Okänt antal olagliga tandtekniska labb

Okänt antal olagliga tandtekniska labb

Tandteknik Tandtekniska laboratorier ska vara registrerade hos Läkemedelsverket. Annars är verksamheten olaglig. Men ingen myndighet ansvarar för att hitta labb som inte är registrerade.
23 Maj 2017

IVO specialgranskar mindre vårdgivare

Granskning IVO kommer under 2017 att specialgranska ett 50-tal mindre vårdgivare inom tandvården. Granskningen ska också omfatta nystartade verksamheter.
22 Maj 2017

Begränsad tillsyn av tandtekniska labb

Tandteknik Läkemedelsverket gör få kontroller av tandtekniska labb. Bara nio kontroller har gjorts sedan början av 2016.
22 Maj 2017
Bristfällig rapportering äventyrar patientsäkerhet

Bristfällig rapportering äventyrar patientsäkerhet

Tandteknik Tandläkare är skyldiga att anmäla problem med tandtekniska arbeten till Läkemedelsverket, men så få anmäler brister att patientsäkerheten äventyras, enligt Mitra Ghannad på Läkemedelsverket.
19 Maj 2017
Eastmaninstitutets renovering lovordas

Eastmaninstitutets renovering lovordas

Pris Eastmaninstitutet i Stockholm har vunnit pris för sin renovering.
19 Maj 2017

Nya lagar om medicinteknik

Medicinteknik En ny lagstiftning om medicintekniska produkter träder i kraft i Europa den 25 maj i år. Bland annat skärps kraven på spårbarhet.
18 Maj 2017
2

Tandläkare misstänks för trolöshet

polisanmäld Folktandvården i Kalmar län har polisanmält en tidigare anställd tandläkare för trolöshet mot huvudman och sekretessbrott. Tandläkaren misstänks ha kopierat och stulit patientuppgifter gällande 3500 vuxenpatienter.
16 Maj 2017

Menscykel påverkar smärtupplevelsen

Forskning Tandläkare bör anpassa insättning av fast tandställning på kvinnor efter deras menstruationscykel. Det hävdar kinesiska forskare i en studie.
9 Maj 2017
5
Tandtekniker får digitaliserad utbildning

Tandtekniker får digitaliserad utbildning

Nya lokaler Tandteknikerutbildningen i Umeå moderniseras. Innehållet görs om och till hösten blir det nya lokaler med högteknologisk utrustning.
3 Maj 2017
14

Stipendier till odontologisk forskning

Forskning Stipendier till forskningsprojekt inom odontologi delas ut även i år av Eklund Foundation.
2 Maj 2017