Annons

Annons

Etisk plattform ska ge säkrare vård

Allmänhetens förtroende för vård och omsorg måste stärkas. Det skriver en rad representanter för offentlig och privat vård i en debattartikel i DN. En etisk plattform ska bli avstampen i detta arbete.

Den etiska plattformen ska ge allmänheten större insyn i vården och dessutom borga för hög kvalitet. ”Vi, arbetsgivare och fackföreningar, har alla intresse av att förtroendet för vården och omsorgen återskapas”, skriver undertecknarna av artikeln, bland andra Kenth Nilsson, ordförande för Tjänstetandläkarna.
Den etiska plattformen ska omfatta både dem som beställer vård och omsorg – kommuner och landsting – och de som utför insatserna, alltså alla offentliga, privata och idéburna utförare.
Plattformen innehåller bland annat krav på att utförare medverkar i nationell och lokal kvalitetsuppföljning, att varje utförares ekonomiska ställning redovisas öppet, och att de som är anslutna till plattformen redovisar de tecknade kollektivavtalen, exempelvis att de anställda har möjlighet att rapportera avvikelser och missförhållanden.

Upptäck mer