Annons

Annons

Hårdare villkor för fluorlackning i skolan

Socialstyrelsen ställer hårdare krav för fluorlackning i skolan.

Åsikterna om populationsbehandling av ungdomar i riskålder går isär. Tandläkartidningen skrev om det i nummer 2 2011. Både tandläkare som lovordade fluorlackning i skolan och tandläkare som var kritiska kom till tals.
Efter artikeln gjorde Katja Keller, mamma till en pojke som hade behandlats med receptbelagt fluorlack i skolan, en anmälan om fel i vården.
Katja Keller är utbildad sjuksköterska men arbetar inom tandvården. Hon anser att det ska föreligga en diagnos som motiverar behandlingen. Hon tycker också att det är anmärkningsvärt att föräldrarna inte får möjlighet att ta ställning till om barnen ska behandlas eller inte.
Nu ger Socialstyrelsen henne rätt.
Socialstyrelsen anser att tandvården ska informera föräldrarna om vilket preparat som ska användas. Vårdnadshavarnas samtycke ska sökas innan eleverna deltar i den skolbaserade fluorlackningen, och de ska kunna tacka nej. Socialstyrelsen kräver också att tandvården tar upp en anamnes för varje elev och journalför den.
I ett skriftligt yttrande om Socialstyrelsens förslag till beslut skrev Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör i Västra Götaland:
”Förslagets krav på vårdnadshavarens skriftliga samtycke och individuell journal kommer att förändra förutsättningarna för tandvårdens hälsoinriktade verksamhet så att den i praktiken inte längre kan genomföras.”
Socialstyrelsens förslag till beslut togs utan förändring.
Nu ser folktandvården i Västra Götaland över sina rutiner för att tillmötesgå Socialstyrelsens krav.

Upptäck mer