Karies ökar hos de äldsta
När de äldsta inte hade egna tänder kvar behövdes inte strategier för att motverka karies hos dem. Foto: Colourbox

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 7 Nov 2018
Dela artikeln
Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.

Karies och fyllningar minskar bland vuxna i Sverige, utom för de äldsta. Skapas statistik visar att antalet karierade och lagade tandytor (dfs) ligger stabilt på en låg nivå hos 20-åringarna medan den minskar hos 35-åringar, 50-åringar och 65-åringar.

Hos 80- och 95-åringarna ökar däremot dfs. Det hänger bland annat ihop med att de äldsta i ökande grad har egna tänder kvar, och just därför behövs bättre strategier för att motverka karies hos de äldsta.

Läs mer i Skapas årsrapport på www.skapareg.se.
Janet Suslick

FAKTA – På riksstämman

Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) medverkar i flera programpunkter under årets odontologiska riksstämma i Göteborg den 14 till 16 november. En av dem är:

* ”Vårdutveckling med stöd från Skapa” – Fredag 16 november kl 09.00.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göransson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 Nov 2018
92

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 Nov 2018
68

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Sexuella övergrepp kan upptäckas inom tandvården. Det ökar chansen att den som är utsatt får behandling för problem orsakade av övergrepp.
15 Nov 2018
42

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 Nov 2018
6

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 Utställningen ”Hälsa” är kul och lär barnen om munnen, maten och tandvården. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sitt samarbete med Universeum i Göteborg.
14 Nov 2018
21

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 Nov 2018
2

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 Nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 Nov 2018
Plusmaterial
5

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 Nov 2018

Med känsla för karies

Digitalisering Det är en utmaning att hitta lagom svåra patienter och ge tandläkarstudenterna mer praktisk träning. I Göteborg satsar man därför på att använda ­simulatorer i utbildningen.
12 Nov 2018
Plusmaterial
19

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 Nov 2018
Plusmaterial
111

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 Nov 2018
Plusmaterial

Provkör framtiden i Göteborg

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 Nov 2018
63

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 Nov 2018
37

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 Nov 2018
40

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 Nov 2018
79

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 Okt 2018
290

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 Okt 2018
825

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 Nov 2018
Plusmaterial
159

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakarforbundet.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch