Ny käkled med ovanlig metod
Käkkirurgerna Payam Farzad, Alireza Badii och Daniel Danielsson samarbetar när kvinnans käkled byts ut. Foto: Gustav Gräll

Ny käkled med ovanlig metod

Metod 21 Feb 2017
Dela artikeln
Ansiktet var asymmetriskt och hon snarkade kraftigt. En käkledsprotes och ortognatkirurgi blev lösningen. I dag är kvinnan rak i ansiktet och hon andas lättare.

Operationen gjordes vid Karolinska universitetssjukhus i Solna i januari. Både över- och underkäke opererades. Kvinnans käkled hade förändrat form sedan barndomen, vilket gjorde att hon var sned i ansiktet.

Käkledsförändringen hade också lett till en lätt underutveckling av underkäken, vilket innebär att hon snarkade kraftigt och hade mild sömnapné.

Operationen planerades virtuellt i förväg tillsammans med en ingenjör i Belgien. Tredimensionella modeller togs fram för att kunna se hur resultatet skulle bli.

Tre käkkirurger hjälptes åt för att utföra operationen.

Tandläkartidningen var med på operationen. Läs mer och se bilder från före, under och efter operationen i Tandläkartidningen nummer 3 2017, ute runt den 23 februari.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Käkledsproteser

* Den vanligaste indikation för käkledsprotes är ankylos, men de kan också användas om käkleden saknas eller är missbildad.

* Innan käkledsprotesen opereras in tas hela käkleden bort för att få plats.

* Käkleden ersätts i överkäken med en ledpanna som är gjord dels i koboltkrom täckt med titan, dels i plast. Ledhuvudet i underkäken består av koboltkrom täckt med titan.

* Högst 20 patienter om året får käkledsproteser inopererade i Sverige, varav cirka fem vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

 

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Problem med inloggningen? Kontakta redaktionen: redaktionen@tandlakartidningen.se