Papperslösa ska få rätt till vård

28 Jun 2012
Dela artikeln
Gömda och papperslösa flyktingar ska få utökade rättigheter till subventionerad hälso- och sjukvård. Det framkom vid en pressträff som regeringen och Miljöpartiet höll på torsdagsmorgonen.

Överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet om en ny migrationspolitik innebär bland annat att gömda och papperslösa flyktingar ska få vård på samma villkor som asylsökande i övrigt. Barn upp till 18 år ska få rätt till fullständig och regelbunden tandvård, vård och läkemedel. För vuxna gäller en rätt till tandvård och vård som inte kan vänta, berättade socialminister Göran Hägglund vid pressträffen.

– Det ska tydliggöras att landsting som önskar kommer att ha rätt att lägga sig över denna nivå, sade Göran Hägglund.

Praktiska detaljer ska lösas av en kommande utredning och planen är att förändringen ska genomföras den 1 juli 2013.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.