Privattandvården tar över befolkningsansvar

1 Nov 2011
Dela artikeln
Privata tandvårdsföretag har befolkningsansvaret för tandvården i 13 av 48 områden i Stockholms län nästa år.

Befolkningsansvaret innebär att vårdgivaren ska se till att barn och ungdomar i området får regelbunden tandvård om de inte har valt tandvård hos andra vårdgivare samt att vuxna får akut tandvård om de behöver det.

Områdesansvaret för barn och vuxna inom allmäntandvården i Stockholms län gick ut på upphandling i våras. Nio vårdgivare hade visat intresse när anbudstiden gick ut i juni. Sju uppfyllde landstingets krav och gick vidare till utvärdering. Efter utvärdering antog Stockholms läns landsting det anbud med lägst pris i varje område.

Fyra privata tandvårdsföretag har fått områdesansvaret för första gången.

Tandea AB har befolkningsansvaret för tandvården i Skärholmen, Botkyrka Norra och Huddinge Östra. Tandea är ett privat tandvårdsföretag med kliniker i Skärholmen och Norsborg. Vid årsskiftet öppnas även en klinik i Skogås.

Tidigare har folktandvården haft befolkningsansvaret i Skärholmen och Skogås och Distriktstandvården Sverige har haft ansvaret i Botkyrka/Alby.

Louise Myrén AB får befolkningsansvar i området Norrmalm, Michael Scheins tandklinik AB ansvarar i Solna och Brotandläkarna AB får befolkningsansvar i Upplands Bro.

Distriktstandvården Sverige AB behåller områdesansvaret i Järfälla, Sundbyberg, Upplands Väsby, Salem, Norrtälje Östra, Södertälje Södra och Nykvarn.

I Spånga och Vaxholm har ingen visat intresse för att ta befolkningsansvaret. Stockholms läns landsting har tagit kontakt med vårdgivare i områdena, men det är inte klart vilka som får befolkningsansvaret.

Folktandvården i Stockholms län AB behåller befolkningsansvaret i 33 av 48 områden i Stockholms län.

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.