Student dömd för betygsfusk

22 Nov 2011
Dela artikeln
En kvinna som gick sex terminer på tandläkarutbildningen i Umeå innan hon fick sluta i vintras har dömts för betygsfusk.

Kvinnan har dömts till villkorlig dom och dagsböter för brukande av falsk urkund. Domen avkunnades av Stockholms tingsrätt den 22 november.

Kvinnan polisanmäldes i slutet av förra året av Verket för högskolestudier (VHS). Hon hade fastnat i en kontroll som VHS gjorde hösten 2010. Hon hade sökt in på tandläkarutbildningen på gymnasiebetyg från Åsö vuxengymnasium i Stockholm, men hon hade aldrig studerat vid skolan, enligt VHS.

Kvinnan hann gå sex terminer innan universitetet återkallade beslutet om antagning till tandläkarprogrammet i februari i år.

En till misstänks

Även en manlig student vid tandläkarutbildningen i Göteborg polisanmäldes av VHS efter myndighetens kontroll 2010. Han åtalades i somras och är också misstänkt för brukande av falsk urkund.

Huvudförhandlingen hålls den 18 januari vid Göteborgs tingsrätt. Sedan avgör domstolen målet.

Mannen kom in vid en lokal reservantagning på tandläkarprogrammet och läste fyra terminen innan universitetet återkallade hans antagning i december förra året.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.