Annons

Annons

Tips till dig som vill starta eget företag

Egen klinik ger större frihet och bättre kontroll över jobbet – men också längre arbetsdagar. Det berättar Ehsan Ahari, privattandläkare i Enköping.

Ett par år efter tandläkarexamen övervägde Ehsan Ahari att byta yrke. Han trivdes inte som anställd och inte heller med arbetsklimatet på folktandvården.
– Jag är ganska ambitiös, vill utvecklas och pröva nytt. Jag är också van att ifrågasätta saker. Som anställd kände jag mig begränsad och inte uppskattad. Jag jobbade på löpande band och hade inte möjlighet att styra min situation, förklarar han.

Ehsan Ahari Ålder: Fyller 33 år den 16 november. Arbete: Klinikchef och verksamhetsansvarig på Tandläkarhuset i Enköping. Utbildning: Tandläkarutbildning, Umeå, examen 2009. Tidigare jobb: Fyra år inom folktandvården varav hälften i Värmland, hälften i Uppsala län. Fritid: ”Vad är det för något?” Familj: Sambo med Sofia Tärngren, också tandläkare. Två barn.

Ehsan Ahari
Ålder: 33 år.
Arbete: Klinikchef och verksamhetsansvarig på Tandläkarhuset i Enköping.
Utbildning: Tandläkarutbildning, Umeå, examen 2009.
Tidigare jobb: Fyra år inom folktandvården varav hälften i Värmland, hälften i Uppsala län.
Fritid: ”Vad är det för något?”
Familj: Sambo med Sofia Tärngren, också tandläkare. Två barn.

Han ville till exempel själv bestämma över undersökningstiden.
– En patient är inte bara en uppsättning tänder. Ska en undersökning gå på 20 minuter finns det inte tid att lära känna personen.

Småföretagare i släkten

Flera småföretagare finns i Ehsan Aharis släkt, så han hade en viss inblick i vad det innebar att driva ett företag. Tankarna att jobba privat fanns redan under utbildningstiden.
Praktikertjänst har aldrig varit ett alternativ för honom. Att vara ansvarig för verksamheten men ändå vara anställd skulle kännas konstigt, tycker han.
– Att lägga ner blod, svett och tårar på att driva en klinik och ändå inte äga den var inget jag ville satsa på, säger han.
Han hade gärna velat överta en klinik med patientstock i Enköping, där han bor, men han hittade ingen. Inte heller i Västerås eller Uppsala som båda ligger nära.
Så det blev till slut en nyetablering i en hyrd lokal som tidigare hade varit tandläkarpraktik men som hade stått tom i något år. Det fanns inga patienter, ingen utrustning, ingen inredning och inte ens elkablar. Bara två behandlingsrum i behov av helrenovering.
Knappt ett halvår innan han skulle starta kliniken började han söka information om allt man behöver veta för att driva en klinik.

Googlade sig fram

Han kände ingen som kunde ge honom en samlad bild, så han googlade helt enkelt. Om lagkrav, budgetering, avfallshantering, amalgamavskiljare, hur en sugmotorkompressor fungerar, försäkringar, journalsystem, hur man skaffar sig SITHS-certifikat för att samarbeta med Försäkringskassan …
– Det finns säkert 50 olika saker som man ska ha koll på, konstaterar han.
Han arbetade på folktandvården i Enköping fram till augusti 2013. I oktober samma år anställde han en tandsköterska och drog igång Tandläkarhuset i Enköping.
– Månaden innan vi skulle öppna var det panik. Kliniken skulle inredas, utrustning skulle leasas, material skulle köpas in. Och så var det det där med patienter …
Han hade några patienter från folktandvården som skulle göra större behandlingar och som ville följa med honom, men det var allt.
– De första veckorna kunde det vara en patient varannan dag, berättar han.

Utskick och annonser

Han började lägga pengar på marknadsföring. Det blev ett utskick till 500 hushåll i Enköping och annonser i lokaltidningen.
Han hade helgjour och var tillgänglig per telefon. Men Enköping är en liten ort och det ringde bara någon enstaka patient per helg.
Kostnadsfria undersökningar kunde locka nya patienter, tänkte han.
– Men det var kanske en patient av fem som behövde och var intresserad av behandling.
I januari 2014 började det bli fulla halvdagar, men först i maj var det ganska fullbokat. Då började han värva personal.
– Tanken var alltid att bli fler, förklarar han.
En tandhygienist med egna patienter började arrendera ett behandlingsrum hos honom, och i januari 2015 behövde han anställa en hygienist till.
Tankarna på att flytta till större lokaler började gro men ett tredje behandlingsrum gjordes i ordning i väntan på det. Under våren förra året började han titta på nya lokaler för att kunna expandera.
Hösten 2015 anställdes en tandläkare och i januari 2016 en tandsköterska till. Då var det sex personer på tre behandlingsrum.

Höga kostnader

Månaden därpå hittade Ehsan Ahari en lämplig lokal, men det dröjde till september i år innan allt var klart och flytten kunde bli av.
Nu hyr han nyrenoverade lokaler av en bostadsrättsförening.
I dag är driftskostnaderna höga eftersom han betalar av på hyresgästanpassningen och leasar stora delar av utrustningen. Men om två år blir det något billigare och om fem år avsevärt mycket billigare.
– Föreningen renoverade för 2,3 miljoner kronor och jag amorterar för hyresgästanpassningen. I dag betalar jag 89 000 kronor i månaden för lokalerna, men om tre år betalar jag bara vanlig lokalhyra på 14 000 kronor, berättar han.
Samtidigt leasar han tre av fem behandlingsstolar, röntgenapparater, sugmotor och kompressor, samt utrustning till sterilen. En del av utrustningen började han leasa 2013, resten sedan flytten i år.

”Stort steg”

Sammanlagt betalar han i dag 28 000 kronor i månaden för leasad utrustning.
Men om två år kan han köpa ut utrustning som köptes in för en miljon kronor till den första kliniken för 100 000 kronor. År 2021 betalar han en krona för att köpa utrustning värd 800 000 kronor som han började leasa i år.
Om fem år äger Ehsan Ahari allt. Det ser han fram emot.
– Det är ett stort steg att starta ett företag och en stor risk. Tandläkarhuset är ett aktiebolag, men jag har ändå privata borgensåtaganden mot leasingbolaget.
– I mångt och mycket är jag nöjd, men det jag skulle behöva är bättre balans mellan företagandet och privatlivet.
Janet Suslick

Upptäck mer