Tuffare regler för estetisk behandling
Utredaren föreslår att det ska krävas en särskild legitimation för att få utföra estetisk behandling som till exempel tandblekning. Utredaren föreslår att det ska krävas en särskild legitimation för att få utföra estetisk behandling som till exempel tandblekning.

Tuffare regler för estetisk behandling

20 Jun 2012
Dela artikeln
Socialstyrelsens utredare föreslår en ny lag för estetiska behandlingar. Bland annat införs krav på tillstånd för att utföra dessa typer av ingrepp samt böter eller fängelse för dem som bryter mot lagen.

Socialstyrelsen tillsatte en särskilt utredare, Karin Lindell, riksrevisor och generaldirektör på Konsumentverket, på grund av att man vill öka patientsäkerheten inom den estetiska vården.
– Skönhetsbranschen är en miljardindustri som ständigt växer, och till skillnad från de flesta EU-länder har patienterna i Sverige ett oacceptabelt rättsskydd, säger hon.

Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, välkomnar utredarens förslag:

– Vi kommer nu att i detalj studera konsekvenserna av dessa, säger han.

Undersökningar inför estetiska behandlingar ska enligt utredaren normalt utföras av läkare eller tandläkare. Däremot kan även andra legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal få tillstånd att utföra vissa behandlingar om kompetenskraven är uppfyllda. Hon föreslår också en 18-årsgräns för den som vill genomgå estetisk behandling.

Vid skador efter estetiska ingrepp ska det vara möjligt för den drabbade att få ekonomisk ersättning från patientförsäkringen på samma sätt som gäller inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Också Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet, välkomnar förslagen:

– Det finns risker med många estetiska ingrepp. Samtidigt har det varit oklart vilket ansvar Socialstyrelsen har haft eftersom patienterna själva har valt att genomgå och betala för behandlingarna, säger han.

Läs rapporten här

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.