Patienter ställer ut
Tandläkarna Urban Hegen och Anki Lister låter konstnärliga patienter ställa ut på kliniken. Tandläkarna Urban Hegen och Anki Lister låter konstnärliga patienter ställa ut på kliniken.

Patienter ställer ut

4 Apr 2012
Dela artikeln
Väggarna på den nya kliniken blev för kala. Nu får patienter ställa ut sina tavlor några månader i taget.

För tre år sedan flyttade tandläkarna Anki Lister och Urban Hegen och deras fem medarbetare från en äldre sliten mottagning till en nybyggd klinik på Aranäs allé i Kungsbacka. Kliniken fick namnet Allétandläkarna.
Teamet designade lokalen tillsammans med Urbans fru, som är arkitekt.
– Allting blev vackert ljust, men efter ett tag kändes det lite naket, berättar Anki Lister.

[slideshow]
Personalen kunde inte enas om vad som skulle finnas på väggarna, så de bestämde att konstnärliga patienter skulle få ställa ut några månader i taget.
– Från början var det tänkt som en tillfällig lösning, tills vi visste vad vi ville ha. Men vi är så nöjda att vi tänker fortsätta. Patienterna får något färgglatt att vila ögonen på och vi som jobbar här får variation, förklarar hon.
Ett annat plus är att konsten har lokal förankring.
Konsten ställs ut i väntrummet och runt receptionen. Konstnären skänker ofta kliniken en tavla, som hängs i något av behandlingsrummen.
Konstutställningarna brukar vara tre månader långa. Sedan byts de ut.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Anki Lister

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.