Äntligen svensk legitimation!

Blogg / Tareq Alsayed 12 Sep 2017
Dela artikeln

Examen är vad alla studenter ser fram emot, redan från dag ett på utbildningen. Denna känsla har jag fått uppleva två gånger under en period på ungefär nio år. Jag började mina tandläkarstudier i Syrien 2008 och fick svensk tandläkarexamen 2017.

Liksom alla andra utländska tandläkare med femårig utbildning, kunde jag inte börja arbeta direkt med min första examen. Utländska tandläkare måste kämpa för att ta sig hela vägen i Sverige. Med lite tur lyckades jag komma in på den kompletterande utbildningen och fick uppfylla min dröm om att läsa på Karolinska Institutet. Denna resa i Sverige tog mig drygt tre år och avslutades med min andra tandläkarexamen.

Äntligen har jag svensk legitimation. En dröm har gått i uppfyllelse.

Under sista terminen på den kompletterande utbildningen började jag söka jobb. Jag fick  anställning på folktandvården Rotebro i Stockholms län. Lyckan var obeskrivlig, något jag sett fram emot och längtat efter. Det är ju detta jag har kämpat för under alla dessa lärorika år.

Efter examen och under väntan på tandläkarlegitimation ville jag inte vara borta ifrån yrket, så jag började jobba som tandsköterska på folktandvården i Rotebro. Under denna period assisterade jag och fick  lära mig mycket av kollegor som har mer erfarenhet än vad jag har. I och med det kom jag även in i gänget.

En måndag under sommaren fick jag ett meddelande från min fru med bild på ett brev från Socialstyrelsen. Tandläkarlegitimationen hade kommit. Än idag får jag gåshud bara av att skriva detta, och upplever fortfarande  spänningen i ögonblicket. När jag fick beskedet ville jag skrika av glädje. Äntligen var delmålet uppnått. Jag blev officiellt legitimerad tandläkare i Sverige och fick egna patienter.

Jag har träffat Linda, mitt livs kärlek, och gift mig.

För övrigt frågade en av mina trevliga patienter mig nyligen om jag trivs i Sverige! Jag tänkte på den gångna tiden och svarade: ”Ja visst, under tre år i Sverige har jag lärt mig ett nytt språk, fått svensk tandläkarexamen, träffat mitt livs kärlek, gift mig och väntar mitt första barn i oktober. Hur kan jag inte trivas?”.

Sommaren efter examen har varit jättespännande. Jag lärde känna nya människor på min arbetsplats, började arbeta som tandläkare och förberedde hemmet inför den nya familjemedlemmen. Jag och min älskade fru Linda upplever den gemensamma känslan för första gången i våra liv.

Lyckligtvis får vi en massa stöd av våra släktingar och vänner. Vår bebis har redan fått presenter från släktingar i olika länder, Sverige, Norge, Spanien och från två städer i Syrien.

Det blir en pojke, Ziad, uppkallad efter min pappa.

När Linda och jag var på färjan till Finland en sommarkväll valde vi namn till vår lilla pojke. Vi bestämde att följa våra arabiska traditioner och därvid låta vår första pojke ärva min bortgångna pappas namn, ”Ziad”.

Text: Tareq Alsayed

Dela artikeln
Tareq Alsayed
Tareq Alsayed
Tareq har en tandläkarexamen från Syrien, och har nyligen fått sin svenska legitimation. Han är mycket engagerad i situationen för nyanlända tandläkare som väntar på att få börja jobba här.