Blogg

0
Erik Norrman

Erik Norrman

Erik är tandläkarstudent på Karolinska institutet. Han blir färdig tandläkare våren 2012. Erik medarbetar också i Tandläkartidningen där han skriver om och för studenter. Erik bloggar om sina upplevelser på skolan.

Föreläsningen om verkligheten

Här låg inte patienten och dess problem i fokus utan vardagslivet på klinken.

Tidigare bloggar

2012-02-21 På sjunde terminen skulle jag terapiplanera en överkäkspart på min patient

2012-01-30 Häromveckan sökte jag runt på internet efter instruktionerna för ett cement vi använder på skolan

2012-01-10 Att under jullovet träffa vänner som annars studerar på annan ort har blivit lite av en jultradition

På sista terminerna är föreläsningssalarna sällan fullsatta. Studenterna tvingas inte sällan prioritera bort de icke obligatoriska föreläsningarna för kurskraven på kliniken eller en annalkande deadline för examensarbetet.

Förra veckans föreläsning om råd inför jobbsökandet och praktiska tips på första jobbet var dock ett undantag. En av de nyare kvinnliga lärarna på skolan hade sett till att få hålla föreläsningen i ämnet då hon ansåg att detta var något som saknades vid utbildning på KI.

Läraren berättade att hon varit handledare för ett flertal nyexaminerade och tog under föreläsningen upp sådant som hon sett att hennes adepter ofta inte haft full koll på och vad man som nyexaminerad ofta gör för fel.

Det blev en föreläsning som skilde sig mycket från de föreläsningar man annars är van vid. Här låg inte patienten och dess problem i fokus utan vardagslivet på klinken.
Hur bör man tänka med sina tider, sin relation till sin första sköterska, hur ska man tänka vid debitering.

Hon gav flera tips och råd till oss sistaårsstudenter såsom att ge receptionen en lathund med behandlingstider för olika ingrepp, så att receptionen inte riskerar att boka in alltför många patienter på för kort tid. Hon menade också att det var mycket värdefullt att jobba kvar tillräckligt länge på första jobbet för att hinna återse sina egna revisionspatienter.

Hon berättade för oss snart nyexaminerade att vi bör vara inställda på att man under sin första tid som tandläkare kommer att vara helt slut på kvällarna och konstant kommer att grubbla över dagens beslut på kliniken.

För den erfarne tandläkaren kan dessa tips låta smått givna och banala men för den snart nyexaminerade innebar förläsningen en lite bättre förberedelse inför den verklighet som väntar inom kort.

Med tanke på föreläsningens åhöraruppslutning och av alla frågor att döma kan man nog säga att det var synd att det bara var en föreläsning i ämnet.

 

 

 

 

 

 

 

2 läsare har kommenterat artikeln

 1. Stina skriver:

  Lärarna har väl i princip aldrig arbetar kliniskt, eller åtminstone mycket lite, så det är kanske inte så konstigt.

  De flesta unga tandläkare som jag känner ångrar sitt yrkesval rekordsnabbt efter att ha kommit ut. Så känner jag iofs bara tandläkare i STHLM.

  Men det är ju för sent när man fem år efter färdigplitad VHS blankett möts av en undermålig lön, kraftigt sköterskevälde, galna klinikchefer, omfattande ekonomisk hets och korta behandlingstider. Då sitter man där ensam på sitt rum. Om åtminstone det månatliga skadeståndet hade kompenserat…..

 2. P skriver:

  Det här är något jag tänkt på tidigare. Varför får inte studenterna mer på fötterna när det gäller stresshantering och hur det faktiskt kan vara där ute…i “verkligheten”. Men lärarna verkar tycka att det får man lära sig sedan när man börjar jobba. För många kan och blir det en chock.

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

 • Följ
  Tandläkartidningen
  Twitter
 • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet