Blogg

0
Hege Svendsen Stribrny

Hege Svendsen Stribrny

Hege är privattandläkare i Mantorp och ordförande för Privattandläkarföreningen i Östergötland. Hon bloggar om arbetet i kliniken och kanske om familjelivet hemma i Mjölby.

Han tog bakvägen till 7:an

När jag möter utmaningar som denna längtar jag tillbaka till min studietid.

Tidigare bloggar

2012-05-24 Jag ska vara helt ärlig; jag tycker att endo är rätt tråkigt! Varje gång jag öppnar en tand brukar jag få tvångstankar: kommer jag att hitta alla kanaler? Blir det en filfraktur? Kommer jag ner till apex? Vem kom på att man kan rotfylla en tand? Övade han på sin svärmor? Hur kan man välja att läsa vidare till endodontist? För att slippa alla tankar brukar jag därför prata ganska oavbrutet

2012-05-03 ”BÄSTA OCH SÄMSTA TANDLÄKAREN” stod det på kvällstidningens löpsedel igen, visserligen med en liten underrubrik ”för din plånbok”

2012-04-04 Jag är så upprörd! Jag är så arg! Jag är precis vansinnig! Hur kan man tillåta det här? Reinfeldt! Sätt stopp! NU! Lösgodis får bara INTE kosta 29

I dag fick jag ta en Brufen 600 mg efter att ha lagat en 27:a buccodistalt. Det var riktigt dålig insyn, patienten i fråga hade svårt att gapa. Hon blev yr och hade svårt att andas om hon låg för långt ner. Kräkreflexen aktiverades mycket lätt av sugen, spegeln, bomullsrullar och mina fingrar. Det här är verkligen inget drömscenario, men ett inte helt okänt problem när man jobbar med tandvård.

När jag möter utmaningar som denna längtar jag tillbaka till min studietid. Visserligen var det ont om pengar. Man fick använda kvällar och helger till att plugga. Det dåliga samvetet genomsyrade tillvaron i perioder – plugg, plugg, plugg, men man kunde få hjälp. Någon instruktör kom efter en lång tids väntan till ens undsättning! Det gick att få hjälp med att fylla en 27:a distalt. Instruktören blev säkert inte glad över att bli tillfrågad, betyget sjönk, men man slapp att sitta dubbelvikt, utan insyn!

Jag minns från min prekliniska period på Tannlegehöyskolen i Oslo: Vi satt inne på vad vi kallade för ”Fantomsalen” och en av mina studiekompisar kom på hur han skulle göra för att både preparera en snygg kavitet och sedan fylla den så den blev perfekt. Han gick in bakvägen. Vi hade träskallar med en gummiduk som ersatte kinden. Gummiduken kunde lyftas upp vid örat och man kom in perfekt till alla 7:or. Det sparade både ryggen och nacken!

Varje gång jag sitter med en svår lagning på 17 eller 27 brukar jag tänka på min gamle studievän och fundera på om han lägger ett snyggt snitt från mungipan och bort till örat för att göra den ultimata lagningen …

 

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet