Högskolepolitik och förbundsstyrelse

Blogg / Lyova Torosyan 23 Apr 2018
Dela artikeln

De första dagarna efter påsklovet gick så himla långsamt, men nu går tiden i sin rasande fart igen och andra veckan efter lovet är snart redan förbi. Det har varit en ganska skön och luftig vecka med avseende på studierna men samtidigt mycket händelserik och har färgats främst av arbete kring Studerandeföreningen, diverse möten samt en del träning i gymmet.

Veckan började med en föreläsning om olika parodontala behandlingsmetoder och föreläsaren var inte mindre än Anders Gustafsson, den första tandläkaren någonsin som är dekan för all forskning på KI. En riktig inspirationskälla! Därefter fortsatte dagen med endast föreläsningar och en vilodag som följd.

I onsdags stod det något alldeles så spännande på dagordningen. Det var nämligen dags för ”Akademikernas högskolepolitiska forum” arrangerat av SACO. Ett forum där jag mer än i vanliga fall fick möta människor som fick mig att tänka till en extra gång kring högskolesektorn.

Politikerdebatt under Akademikernas högskolepolitiska forum

Vi träffades under en halv dag på Folkets Hus i Stockholm för att diskutera förutsättningarna för högskolan och dess möjligheter att uppfylla sina uppdrag. En riktig lärorik dag mättad med tänkvärda diskussioner och debatter kring bland annat högskolans kärnuppgifter. Vad krävs av högskoleutbildningen för att möta framtidens utmaningar och hur ska den finansieras?

De här frågorna kräver mer än ett svar, och mer än vad som får plats inom ramen för mitt blogginlägg.

Dagen efter forumet var tiden framme för Tandläkarförbundets förbundsstyrelsemöte. Som ordförande för Tandläkarförbundets Studerandeföreningen är jag automatiskt en del av förbundsstyrelsen. Mitt uppdrag är bland annat att föra vidare studenternas perspektiv, samt ge en återkoppling till Studerandeföreningen så att informationen når ut till alla lokala föreningar runt om i Sverige.

I dag har jag träffat min grupp på KI:s andra campus i Solna (vår kurs är uppdelad i olika grupper) och jobbat med ett projektarbete inom parodontologi. Arbetet flög på extremt effektivt tack vare det fantastiska samarbetet som vi hade inom gruppen.

Trots att det är fredag och vi höll på med arbetet nästan en hel dag så känner jag mig inte alls utsliten, utan precis tvärtom, helt rätt tillfälle att skriva detta blogginlägg då jag sitter på bussen ifrån KI:s campus Solna.

Men var kommer den här energin ifrån? Jo, idag är årets varmaste dag hittills och även dags att avluta blogginlägget för solstrålarna reflekteras på min dataskärm vilket gör det lite svårare för mig att se vad jag skriver. Trevlig helg!

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln

Ta vara på friheten

Blogg / Lyova Torosyan 31 Maj 2018
Dela artikeln

Nu är det slut på ytterligare en termin och ett studieår! Större delen av terminen befann vi oss på klinik från klockan åtta på morgonen till cirka klockan fem på eftermiddagen.

Sedan hade vi ett par tentor, administrativt arbete, kliniska examinationer samt examensarbetet som löpte parallellt. Dock har jag haft en någorlunda lugn sista läsperiod när det gäller undervisningen på den här terminen, och nu är alla tentor samt inlämningsuppgifter rättade.

Idag har man officiellt uppfyllt alla kurskrav för att gå vidare till sjunde terminen på tandläkarprogrammet på KI, vilket innebär att det bara är 40 procent av hela utbildningen som är kvar tills man blir en legitimerad tandläkare. Detta firades av ”60-procentarna” med några sommardrinkar.

”60-procentarna” firar med en sommardrink.

 

Helt otroligt! Tiden har gått i sin rasande fart som vanligt och nu, när jag tittar tillbaka och jämför var jag befann mig för ett år sedan när det gäller den teoretiska, kliniska samt personliga utvecklingen, och var jag är nu, så vill jag bara tacka våra härliga lärare och handledare som vi har på KI.

Vidare är den stora frågan: vad är mitt nästa steg?

Sommarlovet är nästan här och vissa blir klara med ytterligare en termin (som jag), andra tar examen och de yngre tar studenten. Men andra ord, folk har avslutningar till höger och vänster. Jag försöker göra mitt bästa för att hålla reda på vilken avslutning för vem och vad de närmaste dagarna har att erbjuda.

Jag har några datum att förhålla mig till under sommaren och saker jag vill göra, men det ser ganska luftigt ut i kalendern och det känns hur underbart som helst!

Just denna känslan att man är fri är svår att ersätta med något annat. Frihet är en extremt värdefull tillgång som man ibland underskattar. Och som student som går en sådan tuff utbildning kan det ibland kännas som att man är bunden till studierna, vissa personer eller karriären.

Men omständigheter och andra personer är inte alltid orsaken till att vi har brist på frihet. Det är oftast vi själva som ger bort eller underskattar vår egen frihet. Så sommaren är ett ypperligt tillfälle att byta miljö och kunna fokusera på något annat.

På sommaren, med färre möten, färre störningar och akuta händelser kan man bryta vanor, skaffa sig nya kunskaper och utmana sina tankemönster. Vi behöver fylla hela tiden på med nya intryck, upplevelser och reflektioner för att skaffa erfarenhet och bli mer kreativa.

Så mitt tips är att passa på att andas ut, stretcha hjärnan, fylla på med helt nya intryck, prova helt nya aktiviteter samt träffa nya människor och slutligen komma tillbaka mer redo än någonsin inför den heta höstterminen.

Trevlig sommar!

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln
Kommentera

I trygga händer

Blogg / Lyova Torosyan 26 Mar 2018
Dela artikeln

I skrivande stund sitter jag på ett fik i Flemingsberg och ser igenom min spegelbild ut på snölagret som långsamt växer (vill påpeka att vi befinner oss i mitten av mars).

Medan jag sitter här efter ett hårt träningspass på Karolinskas gym och njuter av att titta på flingorna som lägger sig på fönstret och smälter av värmen så tänker jag för mig själv att denna utsikt kommer jag att sakna trots allt.

Det som återstår att göra nu efter att jag skrivit klart detta blogginlägg är att jag sätter igång med justeringen av det senaste mötesprotokollet som fördes under centralstyrelsemötet i lördags.

Början på året har minst sagt varit intensiv och händelserik med inslag från både det privata, utbildningen och mitt arbete inom Studerandeföreningen.

Föreningen sammansluter landets samtliga lärosäten och anslutningsgraden idag är en av de högsta som uppmäts i Studerandeföreningens historia med cirka 1500 medlemmar över hela landet.

Förutom av mig så utgörs föreningen av 24 ledamöter. Sex förtroendevalda från varje odontologiskt lärosäte i Sverige, det vill säga Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö. Varje lärosäte har sin egna lokala förening och ordförandena från de fyra lokalföreningarna bildar tillsammans med mig den centrala styrelsen.

Som centralordförande sitter jag som adjungerad ledamot i Tandläkarförbundets styrelse och arbetar för studenternas intresse nationellt.

Vår allmänna målsättning är att driva utbildningsfrågor samt arbeta för studenternas fackliga och sociala intressen. Delmålen i arbetet kan variera från år till år beroende på de fastställda fokusfrågorna samt aktuella angelägenheter för varje verksamhetsår. I år blev fokusfrågorna ”Utbildningskvalitet”, ”Kompetensutveckling” samt ”Synlighet och tydlighet”.

För bara några dagar sedan hade vi första centralstyrelsemötet som var ett internatmöte och ägde rum i Stockholm.

Vi summerade början av vårterminen, arbetade med vidareutveckling av våra nationella och internationella program samt utformade diverse dokument och enkäter.

Utöver intressanta diskussioner och alla beslut som togs så hann vi även skratta en del och lära känna varandra.

Efter att ha träffat alla ledamöter i lokala föreningar samt mina kollegor i centralstyrelsen kan jag med säkerhet säga att Studerandeföreningen är i trygga händer.

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln
Kommentera
Lyova Torosyan
Lyova Torosyan
Lyova Torosyan pluggar tredje året på tandläkarprogrammet i Stockholm och är sedan år 2018 centralordförande för Tandläkarförbundets Studerandeförening. Han är 23 år gammal och kommer från början från Uppsala men bor för nuvarande i Stockholm. Han har sedan 2017 varit aktiv i Studerandeföreningen genom att sitta som ordförande i Östra Studerandeföreningens styrelse.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakarforbundet.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch