Hösten är mjuk

Blogg / Inger Wårdh 29 Sep 2017
Dela artikeln

Många människor beskriver hur de lever upp på våren och känner sommaren närma sig. Höst och vinter är någon sorts transportsträckor.

Jag håller inte riktigt med. Njuter visserligen av vårens spirande och hoppfulla grönska men är inte lika förtjust i de snålkalla vindarna som plötsligt överraskar. Hösten är mjukare, mer avrundad. Visserligen kan det vara gråväder, regn och dimma men vad går upp mot en klarblå hösthimmel med hög luft och sprakande färger på träden? Den som har trädgård kan skörda det som såtts och växer. Skogspromenaden kan sluta i en full bär- och svampkorg. Dessutom inga krav på att försöka bli solbränd och att man ”måste” ut.

Just nu strålar solen och jag ska snart ge mig iväg till dagens uppgifter, bland annat första tillfället i Gerodontikursen för termin 9, med upprop och farmakologiföreläsning/seminarium. Ett mångårigt, mycket fruktbärande, samarbete mellan Gerodonti och Klinisk farmakologi.

Det är alltid lika spännande att åter träffa studenterna jag mötte för 4 år sedan i den inledande etik-veckan, Människa och samhälle, Mos populärt kallat. Har den etiska kompassen varit till hjälp under studieåren när komplicerade patientfall ska lösas? Kan man överhuvudtaget lära ut ett etiskt förhållningssätt? Minns många egna tillfällen när jag skulle handlat annorlunda. Oftast handlar det om valet mellan kortsiktiga och långsiktiga vinster.

Lyssnade nyss på Mark Lewengoods ”Tankar för dagen”. Han såg hösten som en tid av städning och förberedelser inför vintervilan men också för att vara redo inför våren. Ett långsiktigt tänkande.

Kanske är det min passion för hösten som styrt min yrkesinriktning – äldretandvård? Den lite mer filosofiskt inriktade delen av mig drar paralleller med livet. Att bli äldre är inte bara trista dagar som släpar sig fram, det finns också sprakande och intensiva dagar, fulla av liv. Parallellen till skördetid ska man kanske vara lite försiktig med. Det tycks inte alltid vara så att man skördar vad som såtts, åtminstone inte när det gäller hälsan. Varför blev den personen sjuk och inte den? Varför hände detta?

Tandhälsan är lättare att förutsäga, även om man inte själv har full koll på alla förutsättningar som styr. Men en negligerad tandhälsa i yngre år, brukar ge tråkig utdelning på ålderns höst och även  synnerligen flitiga tandborstare som jag får reparera kraschade fyllningar….

Text: Inger Wårdh

Dela artikeln
Inger Wårdh
Inger Wårdh
Inger är lektor och docent i äldretandvård vid Karolinska institutet, och medlem i Tandläkarförbundets etikkommitté. Hon skriver om tankar runt vardag och arbete och livets väsentligheter.

Senast bloggat