Blogg

0
Hege Svendsen Stribrny

Hege Svendsen Stribrny

Hege är privattandläkare i Mantorp och ordförande för Privattandläkarföreningen i Östergötland. Hon bloggar om arbetet i kliniken och kanske om familjelivet hemma i Mjölby.

Jag hänvisar till Matisse

Vad! Är det det där som är så jäkla dyrt!

Tidigare bloggar

2011-09-27 Så länge jag har känt min man så har han till och från fått bekymmer med sina visdomständer

2011-09-07 Fredagar jobbar vi alla samma arbetstider och det brukar vara rätt så tight i både Helenas, Susannes och min tidbok

2011-07-07 Jag läste just en intervju med Pia Sundhage, hon som är förbundskapten för USA:s tjejfotbollslag

Jag har alltid propagerat för att mina tre söner borde bli tandläkare; världens bästa yrke! Yngste sonen vägrar helt. Det värsta han vet är tandläkaren. Mellansonen kan tänka sig att bli det om hans musikkarriär går snett och äldsta sonen läser till idrottslärare. Dock är det äldsta sonen Sebastian som har mest erfarenhet av yrket. Han fick göra sin prao-period hos mig då han gick i nian och sedan har han sommarjobbat hos mig ett antal somrar.

Jag minns den första gången han skulle vara med och cementera en krona på en patient. Han hade varit med flera gånger medan jag preparerade och tog avtryck till diverse kronor. Han hade hört mig informera patienter om hur man gör hela proceduren, vad det kostade och hur det skulle komma att se ut i munnen. Då Micke, som patienten heter, kom för att cementera så visade jag kronan både för Micke och Sebastian, varpå sonen säger; ”Vad! Är det det där som är så jäkla dyrt!” Visst blir man knäckt både som mamma och som tandläkare, fast Micke var helt på Sebastians linje.

Hur ska man förklara att det ligger oerhört mycket tid och arbete bakom ”det där”? Jag brukar referera till målaren Matisse som var en oerhört duktig krokitecknare. Det tog honom en minut eller två att göra en fantastisk teckning. En gång han hade tecknat en kroki sade mannen som skulle köpa den, ”Vad! Hur kan du ta så mycket betalt för något som bara tog en minut att göra?” varpå Matisse svarade; ”Min käre man, det här har tagit mig fyrtio år att åstadkomma!”

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet