Som jag har längtat!

Blogg / Panteha Bigdeli 25 Jan 2018
Dela artikeln

Ett antal chokladkakor, bortprioriterade träningspass, sena nätter och påtagliga prestationsångestkänslor senare står man med terminstentorna skrivna och en veckas välförtjänt ledighet passerad utan att egentligen hängt med i svängarna.

Som en bonus i år fick nerverna sig en extra skjuts när hotet trillade in till skolans mailbox och allt stängdes ned just på den stora tentadagen, som om inte tentastressen ensamt var nog. Med de omständigheter denna perioden bjöd på förstärktes frihetskänslan i samma minut som tentan lämnades in till tentavakten. Kontrasterna har sin speciella charm och känslan den lämnar efter sig är välbehövlig, efterlängtad och i allra högsta grad svårslagen!

Efter 10 dagars ledighet välkomnades vi stolt tillbaka till den odontologiska fakulteten som inte låtit någon undgå att vi vid årsskiftet blivit Malmö universitet.

Under ledigheten hade jag dessutom glädjen att kunna ställa upp som marskalk och studentrepresentant under ett seminarium på Malmö universitet, följt av en tillställning på rådhuset för att fira denna mycket speciella händelse.

Middagen bjöd på många inspirerande tal och jag som student blev både imponerad och kände stor uppskattning gentemot den prestation som lagts ned av alla parter. Det är helt klart något speciellt med att få vara med om denna utveckling och att få vara bland de första som går ut med en universitetsexamen från tandläkarprogrammet i Malmö.

Med mycket spänning och höga förväntningar har jag nu påbörjat ännu en termin på tandläkarutbildningen. Åttonde terminen klingar ljuvligt av ortodonti och mina fingrar har kliat för detta sedan utbildningens start.

Varför denna o(r)troliga förkärlek till ortodonti kan man ju fråga sig? Jag vill svara, utan att säkert veta, att det är komplexiteten, utmaningarna och det som kan åstadkommas som fascinerar mig och får mina ögon att glittra. Jag tänker tillbaka på alla timmar jag som barn ägnade åt att pyssla, och hur jag varje dag på fritids fick böna och be fröknarna att plocka fram det allra pilligaste dom hade i det stora pysselskåpet, för att sedan inte släppa det förrän jag var helt nöjd med resultatet.

Ungefär så föreställer jag mig att jag kommer uppleva ortodontin, att jag kommer ha svårt för att slita mig, eftersom varje detalj har sådan stor och betydande skillnad. Utmaningen, noggrannheten, tålamodet och sedan det smickrande resultatet. En helt perfekt kombination!

Trots att jag ännu inte klivit in i ortodontins värld vill jag med säkerhet säga att jag heller inte tänker lämna den än på långa vägar. Jag välkomnar därför åttonde terminen på Malmö universitet med öppna armar och med en motivation på topp. Som jag har längtat!

Text: Panteha Bigdeli

Dela artikeln

Tandlösa drömmar

Blogg / Panteha Bigdeli 14 Dec 2017
Dela artikeln

Almanackans sista sidor börjar fyllas med julaktiviteter, behandlingsavslut och planering inför tentaperiod. Det är nu paniken växer fram och så småningom mognar när dagarna innan julafton nås.

Ännu ett juluppehåll närmar sig bestående av plugg, plugg, julafton och åter plugg. Kanske nyårsfirande men i slutändan ändå alltid plugg. För att sedan nå det där, konstigt nog behagliga men ändå skräckinjagande, konstanta surret i huvudet som uppstår dagarna innan terminstentan. När surret kommer vet man att det är nära och nätterna övergår till antingen hemska tandlösa drömmar eller drömmar om försovningar på tentadagen.

Trösten kom när jag påmindes om att detta blir näst sista julledigheten som jag faktiskt inte är ledig. Med detta växte även en förväntan och framtidsbilder målades upp i huvudet. 1,5 år, eller om man vill, fyra tentor kvar, tills en helt ny värld öppnar sig. Spännande!

Det har minst sagt varit en intensiv och händelserik höst med inslag från både utbildningen, studerandeföreningen, det privata och allt där emellan.

En tidig torsdagsmorgon begav jag mig mot Sturups flygplats, och en timme senare befann jag mig på Arlanda, mer än redo för årets odontologiska riksstämma. Som ordförande i Södra studerandeföreningen väntade ett tight schema på mig.

Med Adrian Borhani i Tandläkarförbundets monter vid riksstämman.

Studerandeföreningens föreläsning om Framtidens tandvård, bemanna tandläkarförbundets monter och slutligen föreningsmöte stod på agendan. Där emellan hann jag med den obligatoriska monterrundan där man som student fyller på ett års depå av tandvårdsprodukter.

Vad som slog mig i år var hur mycket mer intressant det var att se alla nya produkter, tekniker och material som kommit ut på marknaden. Att fråga, kritisera, förstå och lära sig blev en större del av min runda och allt färre produkter fick följa med i påsen hem jämfört med tidigare år.

Det är både fascinerande och imponerande hur tandläkare och framtida tandläkare kan nörda ned sig så mycket inom odontologin. Det lite för överdrivna intresset, tror jag, är en unik egenskap vi tandläkare gemensamt bär på!

Verksamhetsårets slut börjar närma sig för studerandeföreningen och jag kan stolt lägga ett mycket utvecklande år bakom mig. Som ordförande har jag mötts av många utmaningar men det har även varit en resa att ta stor lärdom ifrån.

Studerandeföreningen i södra Sverige avslutade verksamhetsåret med en ost- & vinkväll.

Tillsammans med min fantastiska styrelse har jag lyckats bedriva studerandeföreningens verksamhet på fakulteten, involvera medlemmarna och bjuda in till event. Som ledamot i centralstyrelsen har jag tillsammans med andra lokala ordföranden dessutom utforskat och utformat mycket nytt och spännande som väntar studerandeföreningens i framtiden.

Med en ost- & vinkväll avslutade vi nöjt verksamhetsåret i södra Sverige tillsammans med 24 glada och förväntansfulla medlemmar. Det blev en kväll med nya smakupplevelser och mycket skratt, med andra ord ett helt perfekt avslut!

Text: Panteha Bigdeli

Dela artikeln
Kommentera
Panteha Bigdeli
Panteha Bigdeli
Panteha Bigdeli är 25 år gammal och studerar fjärde året på Tandvårdshögskolan i Malmö. I grunden är hon från Göteborg, men känner sig numera hemma i Malmö efter att hennes nyblivna sambo har flyttat dit. Hon har under 2017 varit ordförande för södra studerandeföreningen och därmed även suttit med i studerandeföreningens centralstyrelse. Fritiden spenderar hon främst med sin sambo och hans son, tränar crossfit och jobbar extra i klädbutik. Ni kommer att få följa hennes resa, främst genom det studierelaterade livet med tankar och lärdomar kring det, men även genom små inslag från det privata.