Annons

Annons

I närbild: Här gömmer sig bakterierna

Här visar Mikael Zimmerman exempel på hur svårt det är att rengöra viss utrustning.


Rotkanalsfil: Att ett steriliserat instrument automatiskt är rent är en vanlig missuppfattning. Det stämmer inte alls. Är instrumentet inte rengjort först finns de döda bakterierna fortfarande kvar och kan orsaka inflammationer hos patienten. Måste du välja mellan sterilisering och rengöring är rengöringen viktigare. Rätt utförd i diskdesinfektor räcker rengöring långt.
Det finns många fördelar med att använda engångsrotkanalsfilar, enligt Mikael Zimmerman. En är att en konventionell fil slits. Den blir då svårare att rengöra och i värsta fall kan den gå av och fastna i rotkanalen hos patienten.
 

Gummikopp: En använd gummikopp som är rengjord enligt konstens alla regler, med ultraljud, diskdesinfektor samt även manuellt med tandborste. De små svarta prickarna är bakteriebeläggningar. Gummikoppar är mycket svåra att rengöra och ska vara engångsartiklar. Bild 2 visar gummikoppen direkt efter patient.
 

Laminat: Laminatskiva avsedd för kök i hemmet samt en laminatskiva avsedd för medicinska miljöer. Det finns kliniker som av kostnadsskäl köper köksinredning till sin praktik i stället för den dyrare medicinska inredningen. En bänkskiva på en tandläkarmottagning torkas dock av 25–30 gånger per dag och kräver en annan kvalitet på laminatet. En billigare laminatskiva slits snabbt och går inte längre att torka ren.
 

Scalerspets: En scalerspets som rostat. Även blod leder till att instrument rostar om det får vara kvar för länge. Helst bör instrumentet tas om hand direkt efter användning. Det får inte ligga och vänta på rengöring i sterilrummet. Om ytan på scalerspetsen korroderar blir instrumentet skrovligt och skadar rotytan vid användning.
Läs också: Så håller du riktigt rent

Upptäck mer