Annons

Annons

Sara drog nitlott på första jobbet

För Sara blev den första anställningen som tandläkare ett helvete.

Sara blev mycket glad när ett mindre, privat tandvårdsföretag ville anställa henne direkt efter tandläkarutbildningen. Men glädjen förbyttes snabbt i besvikelse; det gick snett redan från början.
– Första dagen beordrades jag att börja jobba på en annan klinik än vad som var överenskommet. Och det hade väl varit okej, men problemet där var att jag inte fick någon handledning. Jag fick inte ens någon introduktion i journalprogrammet utan fick kasta mig direkt in i patientarbetet. Dessutom ändrades de arbetstider vi hade kommit överens om, berättar hon.

Pengarna kom för sent

Hon kontaktade arbetsgivaren, men denne var oförstående. Man hade inte tid med handledning.
Men problemen tog inte slut med det.
– Jag fick problem med att få ut lönen i tid. Först efter flera samtal med arbetsgivaren fick jag pengarna, men tio dagar för sent. Dessutom påpekade arbetsgivaren att jag måste arbeta snabbare.
Sara mådde allt sämre, och efter en tid sade hon upp sig.
– Enligt anställningsavtalet hade jag en månads uppsägning om jag sade upp mig själv, och samma skulle gälla om arbetsgivaren sade upp mig. När jag insisterade på att sluta krävde han att jag skulle gå omgående. När jag påpekade vad som stod i anställningsavtalet accepterade han uppsägningstiden.
Men den tiden blev inte särskilt angenäm för henne.
– Jag placerades i ett behandlingsrum utan dator, vilket gjorde att jag var tvungen att gå till ett annat rum för att få tillgång till journalerna.

Inte fått sjuklön

Efter en tid sjukskrev hon sig.
– Jag mådde jättedåligt. Till råga på allt har jag ännu inte fått sjuklön, trots att jag ringt upp och påpekat detta.
Nu har uppsägningstiden gått ut och Sara söker ny anställning.
Även om det varit en mycket tuff tid för henne har hon dragit lärdom av erfarenheterna:
– Nästa gång tänker jag gå igenom anställningsavtalet extra noga för att försäkra mig om att allt väsentligt finns nedskrivet och att alla frågor är utredda. Dessutom tänker jag ta reda på så mycket jag kan om arbetsgivaren, säger hon.
Fotnot: Sara är ett fingerat namn.
 

Se upp när du byter anställning!

Det har blivit allt vanligare att tandläkare går från offentlig till privat anställning. Men för den som inte läst anställningsvillkoren ordentligt kan det bli en kalldusch.
– En del tänker inte på att andra villkor kanske gäller hos den nye arbetsgivaren, säger Susanna Magnusson, ombudsman på Tjänstetandläkarna.
För den som går från en anställning inom en folktandvårdsorganisation till en annan gäller i stort samma villkor, eftersom det finns kollektivavtal. Lön och arbetstidens förläggning kan exempelvis skilja sig åt.
Däremot har inte privata vårdgivare kollektivavtal för tandläkare – och då kan det bli surt efteråt.
– Det kan exempelvis gälla villkor för pensionsavsättning, semester, övertidsersättning och sjukpenning, berättar Susanna Magnusson, och tillägger:
– De flesta privata arbetsgivare är seriösa, men det finns de som inte har koll på vad som gäller. Därför måste den som byter anställning försäkra sig om hur villkoren ser ut. Likaväl som arbetsgivaren kollar upp arbetstagaren så bör arbetstagaren försöka ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivaren. Det är oerhört olyckligt för dem som hamnar hos oseriösa arbetsgivare som varken följer ingångna avtal, lagar eller regler. Alla har rätt till en trygg anställning, säger hon.

Granska kontraktet

Tjänstetandläkarna har cirka 200 medlemmar som är anställda i privata företag. Och det händer då och då att medlemmar hör av sig med frågor inför ett anställningsbyte.
– Ibland ber vi att få kontraktet för att se vad som är reglerat och inte är det. I vissa fall ber vi medlemmen att gå tillbaka till den blivande arbetsgivaren för att få mer information kring avtalet, exempelvis vad som händer vid långvarig sjukdom eller hur övertiden är reglerad. Hur är lönen utformad? Finns en provisionsdel? Vad händer om det blir återbetalningskrav efter en behandling? Dras den från lönen?

Arbetsgivarens ansvar

Enligt LAS, lagen om anställningsskydd, ska arbetsgivaren senast en månad efter att anställningen börjat lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningen. Informationen ska bland annat innehålla en specificering av arbetsuppgifterna, om det är en tillsvidareanställning, anställning på begränsad tid eller en provanställning, samt vad som gäller uppsägningstid för respektive anställningsform. Informationen ska också innehålla uppgifter om begynnelselön och andra löneförmåner, om semesterdagar och arbetstidens normala längd.
– Finns det kollektivavtal gäller inte det för alla på arbetsplatsen, däremot anser TT att avtalspensionen i ett kollektivavtal omfattar alla yrkeskategorier, förklarar Susanna Magnusson.
Hon ger ett skräckexempel på hur det inte får gå till.
– En arbetsgivare bad den arbetssökande att själv skriva ihop ett kontrakt. Men det är inte den arbetssökandets uppgift utan arbetsgivarens skyldighet, påpekar hon.
Naturligtvis gäller det också att granska anställningsavtalet om man går från privat till offentlig anställning.
– Skillnaden är att man inom den offentliga verksamheten har kollektivavtal, och då är det enkelt att se vad som gäller, säger Susanna Magnusson.

Upptäck mer