»Tandläkare viktiga för rätten till hälsa«
Tandvården nämns inte alltid i samband med rätten till hälsa. Det är ett misstag, eftersom tandvården är så viktig för att människor ska må bra, anser Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

»Tandläkare viktiga för rätten till hälsa«

3 jan 2013
Dela artikeln
Tandläkare spelar en viktig roll för den enskildes mänskliga rättigheter. Det sade Thomas Hammarberg när han öppnade årets odontologiska riksstämma.

Rätten till bästa möjliga hälsa är en av de viktigaste mänskliga rättigheterna. Internationella fördrag slår fast att rätten till hälsa gäller alla, betonade Thomas Hammarberg, som var Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter fram till april i år.

Tandvården nämns inte alltid i samband med rätten till hälsa. Det är ett misstag, eftersom tandvården är så viktig för att människor ska må bra, ansåg han.
Thomas Hammarberg tycker att det är intressant att jämföra de yrkesetiska reglerna och de internationella normerna om människors rätt till hälsa. Det finns tydliga samband mellan dem, påpekade han.

Respekt

Förutom att människor ska vara fria från värk och kunna tugga och äta normalt är tandhälsan central för individens värdighet och identitetskänsla, och därmed viktig för att kunna delta i samhället och få respekt.

Tandhälsa har blivit en klassmarkör. Ekonomiska aspekter skapar risk för diskriminering när patienterna ska betala allt eller en stor del av tandvården själv.

I många länder har fattiga och funktionshindrade dålig mat, usel munhygien och inga förebyggande vårdinsatser. Det är vanligt att munhälsan försummas hos människor som sitter i fängelse, även om det finns undantag. Och i Europa drabbas många romer av antiziganism, vilket syns bland annat i form av urusel tandhälsa.

Sverige har fått kritik

Sverige är inte perfekt. Här liksom i andra länder är det ofta de svagaste som kommer i kläm. Ett samhälle som respekterar mänskliga rättigheter säkerställer att de mest sårbara känner sig trygga, sade Thomas Hammarberg.

Sverige har fått kritik från Förenta nationerna för att papperslösa bara har haft rätt till »vård som inte kan anstå«.

En annan brist i landet är att tandhälsan bland barn i olika stadsdelar varierar så mycket.

Han tog också upp en granskning av nödvändig tandvård i Västra Götaland. 312 slumpmässigt utvalda journaler granskades och brister upptäcktes i 198 av dem.

Det är viktigt att följa upp granskningen i hela landet och reagera konstruktivt, menade han.

Text: Janet Suslick

Foto: Marie Ullnert

 

Dela artikeln

Andra artiklar i temat ""

»Vi måste ständigt förbättra vårdkvaliteten«

– Det är tråkigt att läsa i media om brister inom tandvården, men samtidigt måste det sporra oss till att höja…

11 dec 2012

Riksstämman 2012 i bild

Prylar, människor, föredrag och musik. Det är mycket som händer på en gång. Fotograf Marie Ullnert har fångat några minnesvärda…

3 jan 2013

Traumaguiden lovordas

Det finns inga nationella riktlinjer för hur trauma ska behandlas, men flera regioner och landsting använder webbplatsen The dental trauma guide i stället för egna riktlinjer.
3 jan 2013

Stamceller kan rädda traumaskadade tänder

Stamceller kan revolutionera traumatologi redan år 2020. Om inte behandling med implantat sätter stopp för utvecklingen.
17 dec 2012

Tungt att identifiera terroroffer

Nästan lika ofattbart som det som hände var identifieringsarbetet efter terrorhandlingarna i Norge förra sommaren där 77 människor miste livet.
3 jan 2013

Fallande besökssiffror på riksstämman

2 452 personer deltog i årets riksstämma i Göteborg. Av dessa var 942 tandläkare, 497 tandsköterskor, 7 tandtekniker, 190 tandhygienister, 497…

3 jan 2013

Studenter visade upp fall och examensarbeten

Under näst sista terminen på tandläkarprogrammet i Göteborg presenterar studenterna ett patientfall för kurskamrater och lärare där förmåga att terapiplanera bedöms. Några av dem deltog med sina fall på riksstämman.
3 jan 2013

Erosioner ett växande problem

Medan kariesförekomsten har minskat tyder undersökningar på att antalet dentala erosioner har ökat hos främst yngre personer. Tandvården har ett stort ansvar när det gäller att upptäcka och förebygga dessa skador.
3 jan 2013

NQRDI snart i full drift

NQRDI, Nationellt qvalitetsregister för dentala implantat, är snart i full drift.
3 jan 2013

Tandläkare kan ofta upptäcka allmänsjukdom

Det tar 60 sekunder att undersöka den orala slemhinnan. Underskatta inte dina goda förutsättningar att ställa diagnos på allmänsjukdomar, uppmanar Mats Jontell, professor i oral medicin i Göteborg.
3 jan 2013

Svensk tandvård inte bäst i världen

Är svensk tandvård verkligen bäst i världen? Svaret på frågan är nej. Det var en panel med nordiska forskare eniga om vid ett symposium på riksstämman.
3 jan 2013

Oklart om vård till papperslösa

– Folktandvården borde bli bättre på att ta emot papperslösa. Det sade tandläkaren Sara Rangmar vid ett seminarium om »Hemliga kliniken« i Göteborg.
3 jan 2013

Positivt tänkande inspirerade många

Det räcker inte med tio punkter i ett häfte för att bli en bra ledare, man måste inspireras.
3 jan 2013

Inte lätt att fylla rätt

Hur bra lyckas tandläkarna med sina fyllningar? Det är det egentligen ingen som vet. »Håll dig till samma tandläkare, då ökar chansen att lagningen ska hålla«, var en slutsats vid symposiet »Lyckas med posteriora fyllningar«.
3 jan 2013

Håll rent – bästa boten mot parodontit

Varför får vissa patienter avancerad parodontit? Den frågan försöker forskare finna det genetiska svaret på och i förlängningen olika behandlingsmetoder. Men fortfarande gäller beprövade åtgärder för att hålla sjukdomen i schack.
3 jan 2013

Pionjärstudie om implantatbehandling

Hur framgångsrika är implantatbehandlingarna? Det studeras i en stor undersökning som genomförs vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Studien är unik eftersom ett mycket stort antal patienter ingår, berättade övertandläkare Jan Derks vid symposiet »Uppföljning av implantatbehandling«.
3 jan 2013

Årets pristagare 2012

Ett antal olika priser delades ut vid Riksstämman i Göteborg. Nedan hittar du bilder på mottagarna från prisutdelningen. Artiklar om…

3 jan 2013

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch