Apikal parodontit – behandla eller inte behandla?

29 dec 2011
Dela artikeln
Apikal parodontit är relativt vanligt hos äldre patienter. När är det acceptabelt att inte behandla?

Många rotfyllda tänder visar tecken på kvarvarande infektion och apikal parodontit. Risken är betydligt större om rotfyllningarna är tekniskt bristfälliga.

Vid pulpanekros rekommenderar Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vuxentandvård att tanden rotbehandlas. Men rekommendationen är inte lika stark för tidigare rotfyllda tänder.

En periapikal lesion vid en rotfylld tand bör åtgärdas om den inte förväntas läka, men det finns undantag, berättade Thomas Kvist, universitetslektor och klinikchef vid Odontologens specialistklinik för endodonti i Göteborg och moderator vid ett symposium om rotfyllningar hos gamla och sjuka.

Undantag kan göras om patienten inte vill genomgå behandlingen eller om behandlingen innebär stora risker eller kostnader för patienten. Tandläkaren ska informera om alternativ, men beslutet är patientens.

Men hur gör man om patienten inte är i stånd att själv fatta beslut?

Inger Stenberg, övertandläkare på Centrum för äldretandvård i Västra Götalandsregionen lämnar relativt ofta apikal parodontit på rotfylld tand obehandlad på patienter med nedsatt autonomi – om de inte har symtom. En anledning är att det är en stor behandling för en skör patient.

Vid nedsatt autonomi är det viktigt att ställa och dokumentera diagnosen, oavsett om man beslutar att behandla, avvakta eller avstå. Konsekvenserna av olika val ska övervägas och dokumenteras, betonar hon.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch