Vid symposiet »Avancerad parodontit – varför drabbas vissa mer än andra« gjordes en genomgång av kunskapsläget och vilka åtgärder som fungerar för att kontrollera sjukdomsförloppet.
Genforskarna har ännu inte löst gåtan. Troligen finns genetiska faktorer bakom sjukdomsutvecklingen, men att rensa bort biofilmen och att få patienten att sköta sin munhygien är fortfarande A och O för ett lyckat resultat.
– Processerna bakom sjukdomen är oerhört komplicerade. Svagheten i den genetiska forskningen är att man inte har lyckats visa klara samband mellan olika markörer och sjukdomen. Dessutom bygger studierna på för små underlag, förklarade Tord Berglundh, professor i parodontologi.
Försöker hindra bakterierna
Parodontit är en sjukdom i bindväven, inte i benet. Kroppens eget försvar försöker hindra bakterierna från att nå benet.
Att komma till rätta med biofilmen är enligt Jan Wennström, professor i parodontologi, det allra viktigaste för att den parodontala sjukdomen inte ska utvecklas. Biofilmen måste brytas upp genom instrumentering, och rekolonisationen av bakterier förhindras. Det sistnämnda kräver patientens medverkan, annars är behandlingen dömd att misslyckas.
– Här måste vi tandläkare fråga oss om och hur vi når fram till patienten med information och verkligen uppnår en beteendeförändring, sade Jan Wennström.
Tilläggstekniker som användning av klorhexidin och antibiotika lokalt och systemiskt har ingen bevisad effekt vid parodontit, däremot vid den aggressiva varianten, men om dessa tilläggstekniker ska användas måste alltid avgöras från fall till fall.
Att extrahera och sätta in implantat är enligt Tord Berglundh och Jan Wennström ingen lösning för dessa patienter:
– Det gäller att få patienterna att inse detta. Kommer man inte åt bakterierna och kan hålla dem i schack finns ingen möjlighet att komma till rätta med problemen.
Text: Mats Karlsson