Implantatregister körklart vid årsskiftet

29 dec 2011
Dela artikeln
NQRDI, det nationella kvalitetsregistret för dentala implantat, kommer att vara klart att tas i bruk vid årsskiftet.

Syftet med registret, som presenterades vid riksstämman, är att kartlägga omfattningen av implantatbehandlingar och att registrera patienternas tillfredsställelse, tuggfunktion, implantatförluster och övriga komplikationer. Genom registret kan lyckandefrekvensen för nya och modifierade implantattyper kartläggas, liksom hur nya och modifierade kirurgiska tekniker påverkar lyckandefrekvensen. Bristfälliga material och metoder kan utifrån de insamlade uppgifterna sorteras ut.

– Fortfarande återstår lite finjusteringar i registret, bland annat handlar det om att säkerställa att känsliga patientuppgifter inte kommer i orätta händer. Inom landstingen finns säkra rutiner, men inte inom privattandvården, berättade Björn Klinge, professor i parodontologi vid ki, Huddinge och en av de drivande bakom registret.

Den 1 januari ska registret vara körklart.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch