Oklart om vård till papperslösa

3 jan 2013
Dela artikeln
– Folktandvården borde bli bättre på att ta emot papperslösa. Det sade tandläkaren Sara Rangmar vid ett seminarium om »Hemliga kliniken« i Göteborg.

Seminariet om vård till papperslösa var högaktuellt med tanke på det liggande kritiserade lagförslaget. Riksstämmans inledningsanförande hölls dessutom av Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

I nuläget får papperslösa i Sverige som är över 18 år betala hela sin tandvård om den inte är akut. Enligt lagförslaget ska vuxna även fortsatt bara få vård som »inte kan anstå«.

– Om lagförslaget går igenom, vilket jag tror att det gör, då vore det bra om Socialstyrelsen ger rekommendationer på vad som är vård som inte kan anstå så att vården vet vad som gäller, sade Sara Rangmar.

Stort behov

Behovet av vård till dem som av olika anledningar inte kan besöka den vanliga tandvården är stort, fortsatte hon. Men så är också viljan att hjälpa till. »Hemliga kliniken« kallas det nätverk av tandläkare och annan tandvårdspersonal som i samarbete med Rosengrenska stiftelsen i Göteborg erbjuder tandvård på frivillig basis.

Varje onsdagskväll söker asylsökande och papperslösa upp Rosengrenskas mottagning. Efter en bedömning av dem som behöver tandvård går ett meddelande ut till nätverket via facebook. De som kan hjälpa till träffar patienterna på den klinik där behandlingen sker för tillfället.

– Oftast rör det sig om akut karies och tandsten. Många behöver också bettskenor, berättade tandläkarstudenten Pablo Carlsson.

Ofta nervöst

»Hemliga kliniken« behandlar inga barn under 18 år, de hänvisas till folktandvården eftersom de har rätt att få gratis tandvård.

– Vissa kliniker är jättevana vid att ta emot papperslösa patienter, andra har aldrig tagit emot någon, berättade tandläkarstudenten Aron Ascher.

En patient som saknar giltiga papper kan leda till problem i kassan. Vad gör vi om personen saknar personnummer eller om polisen ringer?

– Det är ofta nervöst för personalen, sade Sara Rangmar.

– Men folktandvården borde bli bättre på att ta emot papperslösa, det är inte olagligt att vårda. Visst finns det problem, men det gäller att hitta vägar att hantera dem.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Andra artiklar i temat ""

»Vi måste ständigt förbättra vårdkvaliteten«

– Det är tråkigt att läsa i media om brister inom tandvården, men samtidigt måste det sporra oss till att höja…

11 dec 2012

Riksstämman 2012 i bild

Prylar, människor, föredrag och musik. Det är mycket som händer på en gång. Fotograf Marie Ullnert har fångat några minnesvärda…

3 jan 2013

»Tandläkare viktiga för rätten till hälsa«

Tandläkare spelar en viktig roll för den enskildes mänskliga rättigheter. Det sade Thomas Hammarberg när han öppnade årets odontologiska riksstämma.
3 jan 2013

Traumaguiden lovordas

Det finns inga nationella riktlinjer för hur trauma ska behandlas, men flera regioner och landsting använder webbplatsen The dental trauma guide i stället för egna riktlinjer.
3 jan 2013

Stamceller kan rädda traumaskadade tänder

Stamceller kan revolutionera traumatologi redan år 2020. Om inte behandling med implantat sätter stopp för utvecklingen.
17 dec 2012

Tungt att identifiera terroroffer

Nästan lika ofattbart som det som hände var identifieringsarbetet efter terrorhandlingarna i Norge förra sommaren där 77 människor miste livet.
3 jan 2013

Fallande besökssiffror på riksstämman

2 452 personer deltog i årets riksstämma i Göteborg. Av dessa var 942 tandläkare, 497 tandsköterskor, 7 tandtekniker, 190 tandhygienister, 497…

3 jan 2013

Studenter visade upp fall och examensarbeten

Under näst sista terminen på tandläkarprogrammet i Göteborg presenterar studenterna ett patientfall för kurskamrater och lärare där förmåga att terapiplanera bedöms. Några av dem deltog med sina fall på riksstämman.
3 jan 2013

Erosioner ett växande problem

Medan kariesförekomsten har minskat tyder undersökningar på att antalet dentala erosioner har ökat hos främst yngre personer. Tandvården har ett stort ansvar när det gäller att upptäcka och förebygga dessa skador.
3 jan 2013

NQRDI snart i full drift

NQRDI, Nationellt qvalitetsregister för dentala implantat, är snart i full drift.
3 jan 2013

Tandläkare kan ofta upptäcka allmänsjukdom

Det tar 60 sekunder att undersöka den orala slemhinnan. Underskatta inte dina goda förutsättningar att ställa diagnos på allmänsjukdomar, uppmanar Mats Jontell, professor i oral medicin i Göteborg.
3 jan 2013

Svensk tandvård inte bäst i världen

Är svensk tandvård verkligen bäst i världen? Svaret på frågan är nej. Det var en panel med nordiska forskare eniga om vid ett symposium på riksstämman.
3 jan 2013

Positivt tänkande inspirerade många

Det räcker inte med tio punkter i ett häfte för att bli en bra ledare, man måste inspireras.
3 jan 2013

Inte lätt att fylla rätt

Hur bra lyckas tandläkarna med sina fyllningar? Det är det egentligen ingen som vet. »Håll dig till samma tandläkare, då ökar chansen att lagningen ska hålla«, var en slutsats vid symposiet »Lyckas med posteriora fyllningar«.
3 jan 2013

Håll rent – bästa boten mot parodontit

Varför får vissa patienter avancerad parodontit? Den frågan försöker forskare finna det genetiska svaret på och i förlängningen olika behandlingsmetoder. Men fortfarande gäller beprövade åtgärder för att hålla sjukdomen i schack.
3 jan 2013

Pionjärstudie om implantatbehandling

Hur framgångsrika är implantatbehandlingarna? Det studeras i en stor undersökning som genomförs vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Studien är unik eftersom ett mycket stort antal patienter ingår, berättade övertandläkare Jan Derks vid symposiet »Uppföljning av implantatbehandling«.
3 jan 2013

Årets pristagare 2012

Ett antal olika priser delades ut vid Riksstämman i Göteborg. Nedan hittar du bilder på mottagarna från prisutdelningen. Artiklar om…

3 jan 2013

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch