Tanden är oslagbar

29 dec 2011
Dela artikeln
Värna tanden. Implantat och protetik är bra, men originalet är bäst.

Det var budskapet vid symposiet »Tand, band eller autotransplantat – är det helt skruvat?«. Hans Nilson, protetiker i Umeå och moderator på symposiet, rådde kolleger att tänka efter innan de gör implantat. Om implantat inte fanns, vad skulle du välja för alternativ? Fundera på det innan behandlingen bestäms. Biter man bättre med en tand än ett implantat? Ja, enligt Mats Trulsson, protetiker och chef vid Karolinska institutets avdelning för protetik, klinisk oral fysiologi och gerodonti. Han forskar om hur hjärnan reglerar bit- och tuggfunktion hos patienter med egna tänder och implantat.

Periodontalreceptorerna runt tanden registrerar tandbelastningar och skickar signaler till hjärnan. Periodontalreceptorerna är riktningskänsliga och känsliga för låga krafter. Implantat sitter fast i benet. Det finns inga periodontalreceptorer runt dem och inga signaler skickas till hjärnan när de belastas.

 

Tandreglering och autotransplantat

Det innebär att människor med implantat men utan egna tänder reagerar som bedövade. De har sämre kontroll över tuggkrafterna och är klumpigare på att tugga än personer med egna tänder. De får aldrig tillbaka periodontalreceptorerna och kan inte lära sig att kompensera för dem.

Tandluckor kan behandlas på olika sätt – genom ortodonti eller med hjälp av protetik, implantat eller autotransplantat. Bengt Mohlin, professor i ortodonti vid Sahlgrenska akademin, tog upp exempel där ortodonti har en given plats i bettrehabilitering vid tandförlust. Det går lika bra att flytta tänder på vuxna som på barn, anser han. Startsträckan är lite längre, men vuxna samarbetar ofta bättre.

Autotransplantat är ett annat alternativ till implantat. I princip kan vilken tand som helst ersättas med vilken tand som helst. Lyckandefre-kvensen är drygt 80 procent. Implantat har blivit allt vanligare och autotransplantat har minskat, men pendeln håller på att svänga, tror Peter Nilsson, övertandläkare i Jönköping. Att transplantera en tand kräver mycket planering före operationen, men ny teknik gör det lättare.

Sverker Toreskog avslutade symposiet med att visa olika patientfall med långa uppföljningstider och kombinationer av behandlingar där autotransplantat, ortodonti och fasader tillsammans kan ge ett lyckat resultat.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch