Traumaguiden lovordas
Tua Bui, student på tandläkarprogrammet i Malmö och Joanna Malinowski testar traumaguiden under föreläsaren Agneta Robertsons ledning. Foto: Marie Ullnert

Traumaguiden lovordas

3 jan 2013
Dela artikeln
Det finns inga nationella riktlinjer för hur trauma ska behandlas, men flera regioner och landsting använder webbplatsen The dental trauma guide i stället för egna riktlinjer.

Jens Ove Andreasen, dansk specialist i oral- och maxillofacial kirurgi, är eldsjälen bakom webbplatsen www.dentaltraumaguide.org. Målet med databasen är att hjälpa tandläkare ge så bra traumabehandling som möjligt.

Sajten lovordades av flera föreläsare på årets odontologiska riksstämma.

Traumaguiden hjälper tandläkaren att fatta beslut om hur olika trauma-skador ska behandlas. Webbplatsen innehåller »kokboksinstruktioner« om hur man ska behandla olika typer av skador. Råden är evidensbaserade så långt det går, och besökaren hittar länkar till många relevanta vetenskapliga artiklar via hemsidan.
– Den digitala traumaguiden är ett oerhört bra hjälpmedel. Den ger mycket mer än att läsa riktlinjer på papper, tycker Agneta Robertson, docent vid avdelningen för pedodonti vid Sahlgrenska akademins institution för odontologi i Göteborg. Hon föreläste vid en workshop om traumaguiden.

Traumaguiden visar vägen

Studenter kan använda traumaguiden i stället för en lärobok. Yrkesverksamma tandläkare kan använda den för att ta reda på senaste nytt, för att friska upp minnet i samband med ett aktuellt patientfall eller som riktlinjer.

Den beskriver hur undersökningen ska gå till när en traumapatient sitter i stolen. Gör man rätt har man den information som behövs för att söka vidare.

Det är svårt att hålla reda på hur olika traumaskador ska behandlas. Förutsättningarna varierar mycket. Det krävs en systematik, och traumaguiden visar vägen.

Är tänderna frakturerade och/eller luxerade? Hur ser skadorna ut? Är de primära eller permanenta tänder? Genom att beskriva fallet kommer man stegvis fram till hur patienten bäst ska behandlas.

Med hjälp av foton, teckningar och rörliga bilder ger guiden en tydlig beskrivning av hur man ska gå tillväga. Den ger också en prognosbedömning baserad på dokumenterade fall. Prognosen är till god hjälp när det är dags att lägga upp kontrollintervallen.

Traumaguiden har också länkar till vetenskapliga artiklar för den som vill läsa vidare.

Byggs ut

En fördel med nätbaserade riktlinjer är att de snabbt kan dateras upp när det kommer nya rön. Traumaguiden utvecklas i ett samarbete mellan universitetssjukhuset i Köpenhamn och föreningen International association of dental traumatology (IADP). Den byggs ut kontinuerligt.

Tua Bui går sista året på tandläkarutbildningen i Malmö. Han har använt den digitala traumaguiden under studietiden och tycker den är bra. Han gick på workshopen om traumaguiden för att få veta mer om hur guiden kom till.

Läs mer om Jens Ove Andreasens huvudsymposium i artikeln ”Stamceller kan rädda traumaskadade tänder”.

Läs mer:

www.dentaltraumaguide.org

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat ""

»Vi måste ständigt förbättra vårdkvaliteten«

– Det är tråkigt att läsa i media om brister inom tandvården, men samtidigt måste det sporra oss till att höja…

11 dec 2012

Riksstämman 2012 i bild

Prylar, människor, föredrag och musik. Det är mycket som händer på en gång. Fotograf Marie Ullnert har fångat några minnesvärda…

3 jan 2013

»Tandläkare viktiga för rätten till hälsa«

Tandläkare spelar en viktig roll för den enskildes mänskliga rättigheter. Det sade Thomas Hammarberg när han öppnade årets odontologiska riksstämma.
3 jan 2013

Stamceller kan rädda traumaskadade tänder

Stamceller kan revolutionera traumatologi redan år 2020. Om inte behandling med implantat sätter stopp för utvecklingen.
17 dec 2012

Tungt att identifiera terroroffer

Nästan lika ofattbart som det som hände var identifieringsarbetet efter terrorhandlingarna i Norge förra sommaren där 77 människor miste livet.
3 jan 2013

Fallande besökssiffror på riksstämman

2 452 personer deltog i årets riksstämma i Göteborg. Av dessa var 942 tandläkare, 497 tandsköterskor, 7 tandtekniker, 190 tandhygienister, 497…

3 jan 2013

Studenter visade upp fall och examensarbeten

Under näst sista terminen på tandläkarprogrammet i Göteborg presenterar studenterna ett patientfall för kurskamrater och lärare där förmåga att terapiplanera bedöms. Några av dem deltog med sina fall på riksstämman.
3 jan 2013

Erosioner ett växande problem

Medan kariesförekomsten har minskat tyder undersökningar på att antalet dentala erosioner har ökat hos främst yngre personer. Tandvården har ett stort ansvar när det gäller att upptäcka och förebygga dessa skador.
3 jan 2013

NQRDI snart i full drift

NQRDI, Nationellt qvalitetsregister för dentala implantat, är snart i full drift.
3 jan 2013

Tandläkare kan ofta upptäcka allmänsjukdom

Det tar 60 sekunder att undersöka den orala slemhinnan. Underskatta inte dina goda förutsättningar att ställa diagnos på allmänsjukdomar, uppmanar Mats Jontell, professor i oral medicin i Göteborg.
3 jan 2013

Svensk tandvård inte bäst i världen

Är svensk tandvård verkligen bäst i världen? Svaret på frågan är nej. Det var en panel med nordiska forskare eniga om vid ett symposium på riksstämman.
3 jan 2013

Oklart om vård till papperslösa

– Folktandvården borde bli bättre på att ta emot papperslösa. Det sade tandläkaren Sara Rangmar vid ett seminarium om »Hemliga kliniken« i Göteborg.
3 jan 2013

Positivt tänkande inspirerade många

Det räcker inte med tio punkter i ett häfte för att bli en bra ledare, man måste inspireras.
3 jan 2013

Inte lätt att fylla rätt

Hur bra lyckas tandläkarna med sina fyllningar? Det är det egentligen ingen som vet. »Håll dig till samma tandläkare, då ökar chansen att lagningen ska hålla«, var en slutsats vid symposiet »Lyckas med posteriora fyllningar«.
3 jan 2013

Håll rent – bästa boten mot parodontit

Varför får vissa patienter avancerad parodontit? Den frågan försöker forskare finna det genetiska svaret på och i förlängningen olika behandlingsmetoder. Men fortfarande gäller beprövade åtgärder för att hålla sjukdomen i schack.
3 jan 2013

Pionjärstudie om implantatbehandling

Hur framgångsrika är implantatbehandlingarna? Det studeras i en stor undersökning som genomförs vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Studien är unik eftersom ett mycket stort antal patienter ingår, berättade övertandläkare Jan Derks vid symposiet »Uppföljning av implantatbehandling«.
3 jan 2013

Årets pristagare 2012

Ett antal olika priser delades ut vid Riksstämman i Göteborg. Nedan hittar du bilder på mottagarna från prisutdelningen. Artiklar om…

3 jan 2013

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch