Jens Ove Andreasen, dansk specialist i oral- och maxillofacial kirurgi, är eldsjälen bakom webbplatsen www.dentaltraumaguide.org. Målet med databasen är att hjälpa tandläkare ge så bra traumabehandling som möjligt.
Sajten lovordades av flera föreläsare på årets odontologiska riksstämma.
Traumaguiden hjälper tandläkaren att fatta beslut om hur olika trauma-skador ska behandlas. Webbplatsen innehåller »kokboksinstruktioner« om hur man ska behandla olika typer av skador. Råden är evidensbaserade så långt det går, och besökaren hittar länkar till många relevanta vetenskapliga artiklar via hemsidan.
– Den digitala traumaguiden är ett oerhört bra hjälpmedel. Den ger mycket mer än att läsa riktlinjer på papper, tycker Agneta Robertson, docent vid avdelningen för pedodonti vid Sahlgrenska akademins institution för odontologi i Göteborg. Hon föreläste vid en workshop om traumaguiden.
Traumaguiden visar vägen
Studenter kan använda traumaguiden i stället för en lärobok. Yrkesverksamma tandläkare kan använda den för att ta reda på senaste nytt, för att friska upp minnet i samband med ett aktuellt patientfall eller som riktlinjer.
Den beskriver hur undersökningen ska gå till när en traumapatient sitter i stolen. Gör man rätt har man den information som behövs för att söka vidare.
Det är svårt att hålla reda på hur olika traumaskador ska behandlas. Förutsättningarna varierar mycket. Det krävs en systematik, och traumaguiden visar vägen.
Är tänderna frakturerade och/eller luxerade? Hur ser skadorna ut? Är de primära eller permanenta tänder? Genom att beskriva fallet kommer man stegvis fram till hur patienten bäst ska behandlas.
Med hjälp av foton, teckningar och rörliga bilder ger guiden en tydlig beskrivning av hur man ska gå tillväga. Den ger också en prognosbedömning baserad på dokumenterade fall. Prognosen är till god hjälp när det är dags att lägga upp kontrollintervallen.
Traumaguiden har också länkar till vetenskapliga artiklar för den som vill läsa vidare.
Byggs ut
En fördel med nätbaserade riktlinjer är att de snabbt kan dateras upp när det kommer nya rön. Traumaguiden utvecklas i ett samarbete mellan universitetssjukhuset i Köpenhamn och föreningen International association of dental traumatology (IADP). Den byggs ut kontinuerligt.
Tua Bui går sista året på tandläkarutbildningen i Malmö. Han har använt den digitala traumaguiden under studietiden och tycker den är bra. Han gick på workshopen om traumaguiden för att få veta mer om hur guiden kom till.
Läs mer om Jens Ove Andreasens huvudsymposium i artikeln “Stamceller kan rädda traumaskadade tänder”.
www.dentaltraumaguide.org