Tungt att identifiera terroroffer

3 jan 2013
Dela artikeln
Nästan lika ofattbart som det som hände var identifieringsarbetet efter terrorhandlingarna i Norge förra sommaren där 77 människor miste livet.

När det smällde i Oslo den där dagen satt Per Angel, polis och chef för norska id-kommissionen, i en bilkö på väg hem från jobbet. Snart ringde telefonen med folk som var beredda att komma och hjälpa till, inte minst från Sverige och Danmark. Men bombens runt 10 offer ansågs vara »få omkomna«.
– Vi hade läget under kontroll, berättade Per Angel vid ett välbesökt seminarium på riksstämman.

Men dagen efter massakern på Utøya stod det klart att dödssiffran var en helt annan. Totalt hade 77 människor omkommit.
– Vi hade inte kapacitet att förvara så många kroppar och det etiska dilemmat dök upp, kan man lagra kroppar i containrar?

På lördagen byggdes ett antal containrar om med träbritsar för kropparna.
– Men alla lik fördes från dödsplatsen i likbilar, berättade Per Angel.

Svårt få tydliga bilder

Ansvarig för den odontologiska delen i identifieringsarbetet var tandläkaren och rättsodontologen Sigrid Ingeborg Kvaal. Efter att tänderna hade rengjorts och fotograferats både med kamera och röntgenapparat jämfördes bilderna med tandkort och annat insamlat material.
– Eftersom det var semestertider var det svårt att få tag på rätt person som kunde hämta ut de handlingar vi behövde. En annan svårighet var att få tydliga bilder skickade till oss. En utskrift av elektronisk journal fungerar bra, däremot ska röntgenbilder skickas elektroniskt i ett passande filformat för att vi ska kunna se detaljerna, sade Sigrid Ingeborg Kvaal.

Hon förklarade att identifieringsarbetet till stor del handlar om att leta efter det som är särskiljande i just de dödas ålderskategori. Eftersom det rörde sig om många ungdomar var till exempel en rotfyllning eller en krona oväntade. Att det däremot var så många som faktiskt hade karies i den så kallade kariesfria generationen förvånade Sigrid Ingeborg Kvaal. Men kompositfyllningar var även de bra särskiljare.

Fler än 100 personer var inblandade i arbetet med identifieringen i Norge, varav 16 tandläkare. Många avbröt sin semester för att komma in och hjälpa till. Det tunga arbetet underlättades något av känslan att det var meningsfullt, berättade Sigrid Ingeborg Kvaal.
– Vi kan inte ge dem de anhöriga tillbaka men vi kan ge dem ett svar.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Andra artiklar i temat ""

»Vi måste ständigt förbättra vårdkvaliteten«

– Det är tråkigt att läsa i media om brister inom tandvården, men samtidigt måste det sporra oss till att höja…

11 dec 2012

Riksstämman 2012 i bild

Prylar, människor, föredrag och musik. Det är mycket som händer på en gång. Fotograf Marie Ullnert har fångat några minnesvärda…

3 jan 2013

»Tandläkare viktiga för rätten till hälsa«

Tandläkare spelar en viktig roll för den enskildes mänskliga rättigheter. Det sade Thomas Hammarberg när han öppnade årets odontologiska riksstämma.
3 jan 2013

Traumaguiden lovordas

Det finns inga nationella riktlinjer för hur trauma ska behandlas, men flera regioner och landsting använder webbplatsen The dental trauma guide i stället för egna riktlinjer.
3 jan 2013

Stamceller kan rädda traumaskadade tänder

Stamceller kan revolutionera traumatologi redan år 2020. Om inte behandling med implantat sätter stopp för utvecklingen.
17 dec 2012

Fallande besökssiffror på riksstämman

2 452 personer deltog i årets riksstämma i Göteborg. Av dessa var 942 tandläkare, 497 tandsköterskor, 7 tandtekniker, 190 tandhygienister, 497…

3 jan 2013

Studenter visade upp fall och examensarbeten

Under näst sista terminen på tandläkarprogrammet i Göteborg presenterar studenterna ett patientfall för kurskamrater och lärare där förmåga att terapiplanera bedöms. Några av dem deltog med sina fall på riksstämman.
3 jan 2013

Erosioner ett växande problem

Medan kariesförekomsten har minskat tyder undersökningar på att antalet dentala erosioner har ökat hos främst yngre personer. Tandvården har ett stort ansvar när det gäller att upptäcka och förebygga dessa skador.
3 jan 2013

NQRDI snart i full drift

NQRDI, Nationellt qvalitetsregister för dentala implantat, är snart i full drift.
3 jan 2013

Tandläkare kan ofta upptäcka allmänsjukdom

Det tar 60 sekunder att undersöka den orala slemhinnan. Underskatta inte dina goda förutsättningar att ställa diagnos på allmänsjukdomar, uppmanar Mats Jontell, professor i oral medicin i Göteborg.
3 jan 2013

Svensk tandvård inte bäst i världen

Är svensk tandvård verkligen bäst i världen? Svaret på frågan är nej. Det var en panel med nordiska forskare eniga om vid ett symposium på riksstämman.
3 jan 2013

Oklart om vård till papperslösa

– Folktandvården borde bli bättre på att ta emot papperslösa. Det sade tandläkaren Sara Rangmar vid ett seminarium om »Hemliga kliniken« i Göteborg.
3 jan 2013

Positivt tänkande inspirerade många

Det räcker inte med tio punkter i ett häfte för att bli en bra ledare, man måste inspireras.
3 jan 2013

Inte lätt att fylla rätt

Hur bra lyckas tandläkarna med sina fyllningar? Det är det egentligen ingen som vet. »Håll dig till samma tandläkare, då ökar chansen att lagningen ska hålla«, var en slutsats vid symposiet »Lyckas med posteriora fyllningar«.
3 jan 2013

Håll rent – bästa boten mot parodontit

Varför får vissa patienter avancerad parodontit? Den frågan försöker forskare finna det genetiska svaret på och i förlängningen olika behandlingsmetoder. Men fortfarande gäller beprövade åtgärder för att hålla sjukdomen i schack.
3 jan 2013

Pionjärstudie om implantatbehandling

Hur framgångsrika är implantatbehandlingarna? Det studeras i en stor undersökning som genomförs vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Studien är unik eftersom ett mycket stort antal patienter ingår, berättade övertandläkare Jan Derks vid symposiet »Uppföljning av implantatbehandling«.
3 jan 2013

Årets pristagare 2012

Ett antal olika priser delades ut vid Riksstämman i Göteborg. Nedan hittar du bilder på mottagarna från prisutdelningen. Artiklar om…

3 jan 2013

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch