Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris 14 nov 2018
Dela artikeln
Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.

Sammanlagt fem författare ligger bakom artikeln som får Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel 2018. Huvudförfattare är Lars Björkman, verksam som forskningsledare vid Biverkningsgruppen för odontologiska biomaterial, NORS, och professor vid institutionen för klinisk odontologi vid Universitetet i Bergen.

Medförfattare är professor Nils Roar Gjerdet, Universitetet i Bergen och NIOM; Jan Tore Samuelsen, NIOM; ­Håkon Valen, NIOM; Torgils Laegreld, Universitetet i Bergen. Artikeln ingick i en artikel­serie om dentala material i Tand­läkar­tidningen 2017.

Välskriven och relevant

– Artikeln är välskriven, rele­vant och värd att uppmärksamma eftersom vi inom tand­vården förmodligen under­rapporterar de biologiska reaktionerna, ­säger Thomas Jacobsen, vetenskaplig redaktör på Tandläkartidningen.

– Det är förstås roligt att få ett pris. Just den här artikeln använder vi i undervisningen, den är användbar både för studenter och kliniskt verksamma allmäntandläkare. Det behövs litteratur på det här området, som ju ligger lite vid sidan av huvudlinjerna inom odontologin, säger Lars Björkman.

Biverkningsrapportering

Lars Björkman arbetar sedan 1999 i Bergen i Norge som forskningsledare vid den nationellt finansierade Biverkningsgruppen. Han påpekar att det är stor skillnad mellan Sverige och Norge när det gäller att hantera biverkningar från dentala material.

– Norge är unikt som har en grupp som hanterar all biverkningsrapportering för dentala material på nationell nivå sedan 25 år. Det gör att vi har data sedan 1993, och bra data får man om många rapporterar. I Sverige finns inget enhetligt system, landstingen är ju autonoma på ett annat sätt.

Bästa vetenskapliga översiktsartikel

Priset, ett diplom samt 50 000 kronor, delas ut i samband med invigningen av Odontologisk riksstämma i Göteborg den 14 november.

Priset Bästa vetenskapliga översiktsartikel instiftades 2003 och har sedan dess med något undantag delats ut vartannat år.

Syftet med Tandläkartidningens pris är att ge tandläkarna möjlighet att på ett lättillgängligt sätt få tillgång till artiklar som sammanfattar ett vetenskapligt område.

Tandläkartidningens vetenskapliga redaktion nominerar upp till fem kandidater. Det är sedan förbundsstyrelsen som utser pristagaren, och ska då särskilt beakta författarnas pedagogiska skicklighet att sammanfatta ett vetenskapligt område så att det blir användbart för tandläkarkårens kliniker och forskare.

Läs artikeln: “Biologiska reaktioner på dentala material”

På riksstämman

Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel

Delas ut under riksstämmans invigning.

Onsdag 14 november, kl 16.45

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Många förslag till Veronica Palm

Jämlik tandhälsa Regeringens tandvårdsutredare Veronica Palm mötte en engagerad publik när hon på årets odontologiska riksstämma i Göteborg berättade om det pågående utredningsarbetet.
12 dec 2018

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018
1736

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018
744

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom at lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.
15 nov 2018
545

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 nov 2018
120

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.
14 nov 2018
132

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018
12

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial
30

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 nov 2018
247

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial
1047

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 nov 2018
Plusmaterial

Provkör framtiden i Göteborg

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018
204

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 nov 2018
259

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018
82

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018
110

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 nov 2018
619

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018
291

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 okt 2018
826

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial
160

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch