”Borgs 3:12-förslag förödande”
Praktikertjänsts vd Carola Lemne är besviken över att Anders Borg inte har lyssnat på kritiken mot de nya skattereglerna. Foto: Stefan Tell

”Borgs 3:12-förslag förödande”

13 sep 2013
Dela artikeln
Regeringen ändrar 3:12-reglerna, men bara delvis. Jag är väldigt besviken, kommenterar Carola Lemne, vd för Praktikertjänst.

Landets småföretagare har rasat mot finansminister Anders Borgs förslag om att ändra de så kallade 3:12-reglerna. Främst har kritiken riktats mot att endast delägare med minst fyra procent av kapitalet i ett företag kan omvandla arbetsinkomster till kapitalinkomster och därmed få lägre skatt.

Anders Borg har med sitt förslag velat ta bort eller minska möjligheten till lägre beskattning.

Enligt det nya förslaget införs ett tak för det lönebaserade utrymmet. Detta leder till att vissa får höjd skatt medan andra får lägre, men fyraprocentsgränsen blir kvar.

Praktikertjänst har som många andra företag gått till skarpt angrepp mot främst fyraprocentsregeln.

– Den innebär en snedvridning av konkurrensen eftersom vissa företag får skattelättnader, medan andra drabbas hårt, förklarar Carola Lemne.

Inom Praktikertjänst har den störste delägaren 0,25 procents delägarskap, vilket innebär högre beskattning jämfört med i princip alla andra konkurrenter i branschen.

– Jag är mycket besviken över att Anders Borg inte har lyssnat på kritiken. Det är märkligt att man driver en skattepolitik som slår så hårt mot enstaka företag, säger hon.

Finns det då någon möjlighet att påverka liggande förslag?

– Jag hoppas verkligen att riksdagen gör en annan bedömning när ärendet tas upp där, säger Carola Lemne.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Stefan Tell

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch