”För in tandvården i hälso- och sjukvårdslagen!”
Sofia Tranæus, Björn Klinge och Ingegerd Mejàre vill att samhället tar ansvar för att god vård på lika villkor erbjuds även i tandvården.

”För in tandvården i hälso- och sjukvårdslagen!”

8 apr 2014
Dela artikeln
Det är hög tid att integrera tandvårdslagen i hälso- och sjukvårdslagen. Det skriver professor emerita Ingegerd Mejàre, dekanus Björn Klinge och docent Sofia Tranæus i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

En gemensam lag, likt de i Danmark, Finland och Island, ger förutsättningar för en ökad kunskap om vårdinsatser, bättre utbildning för både blivande tandläkare och läkare och större möjligheter till medel för klinisk behandlingsforskning, anser skribenterna.

De reagerar på att tandvården har ”ignorerats” i statens senaste utredningar av hälso- och sjukvården och frågar sig om det beror på ” att ’tandvården är viktig men inte så viktig?’”

Även om patienten står för större delen av kostnaden för tandvården är det samhällets uppgift att företräda patientens intressen så att god vård på lika villkor kan erbjudas, skriver de.

Imorgon onsdag, den 9 april, ordnar Vetenskapsrådet en workshop med deltagare från politik, myndigheter, akademi och tandvård för att diskutera vad som bör göras för tandvården och dess framtid.

Till debattartikeln på Dagens Nyheter

Debattörerna

Björn Klinge är dekanus på Malmö högskola och professor vid Karolinska institutet, tillika vetenskaplig redaktör på Tandläkartidningen.

Ingegerd Mejàre är professor emerita i pedodonti vid Malmö högskola.

Sofia Tranaeus är docent vid Karolinska institutet.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch