”Höj kompetensen i barntandvården”
Många allmäntandläkare saknar tillräcklig erfarenhet av att behandla barn visar en utredning. Foto: Colourbox

”Höj kompetensen i barntandvården”

19 mar 2013
Dela artikeln
Stockholms läns landsting bör höja kraven på tandläkare som utför allmän barntandvård. Det framgår av en utredning som landstinget låtit göra.

Utredaren Thomas Modéer, professor i pedodonti, kommer bland annat fram till att många tandläkare saknar särskild utbildning i barntandvård. I en enkätstudie som besvarades av 640 tandläkare svarade 36 procent av de offentligt anställda tandläkarna och 32 procent av de privat anställda tandläkarna att de inte hade gått någon kurs i barntandvård efter sin examen.

”Det finns anledning”, skriver Thomas Modéer, ”att överväga ett krav på att tandläkarna har genomgått kurs i barntandvård de senaste tio åren för att bli godkänd vårdgivare i allmän barn-och ungdomstandvård”.

Dessutom anser utredaren att landstinget bör införa kravet att vårdgivaren redovisar sin erfarenhet och kompetens inom barntandvård till exempel i öppna jämförelser på webben.

Utredaren har också kommit fram till att många remisser inom barn- och ungdomstandvården skickas till specialisttandvården i onödan. Därför får landstinget rådet att utforma tydligare riktlinjer för remittering.

Läs utredningarna här:

Uppföljning av remittering till specialisttandvård för barn och ungdomar i Stockholms län 2012

Uppföljning av vårdavtal för allmän barn- och ungdomstandvård

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:
  1. Kommentar från Martin 19 mars 2013:

    Kan inte alla remisserna som är felaktiga bero på ”amerikaniseringen” av tandvården i Stockholm. Där en mycket ringa barnpeng ska delas av för många vårdgivare. Kolla bara på hur ortodontin fungerar där jämfört med resten av landet.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch