”Rör inte snuset”
Snuset måste ses som en svensk nationell angelägenhet, anser Socialutskottet.

”Rör inte snuset”

20 feb 2013
Dela artikeln
EU-kommissionens nya förslag till regler för tobaksprodukter bör inte gälla för snus. Det anser riksdagens socialutskott.

EU-kommissionens förslag innehåller nya och striktare regler för hur tobaksprodukter får tillverkas, marknadsföras och säljas. Bland annat finns regler om hur hälsovarningar på förpackningarna ska vara utformade och vilka ingredienser produkterna får innehålla.

Enligt reglerna ska det även fortsättningsvis vara förbjudet att distribuera och sälja snus i alla EU-länder utom Sverige, som har ett permanent undantag sedan Sverige gick med i EU.

Socialutskottet anser att det är bra med regler som bidrar till att minska tobaksskadorna, men de nya reglerna bör endast gälla de tobaksprodukter som får säljas fritt inom unionen. Snuset måste ses som en svensk nationell angelägenhet, och därför bör de nya reglerna inte omfatta snuset. Socialutskottet vill att regeringen skickar ett yttrande till EU.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch