Regeringen vill stärka EES-patienters rättigheter

Lagändring 9 nov 2015
Dela artikeln
Skyldighet att informera patienter från EES-området om vad som gäller för bland annat tillsyn och ersättning ska införas i tandvårdslagen. Det föreslår socialdepartementet.

Sedan tidigare finns bestämmelser kring patienternas rättigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård, men tandvården har inte omfattats, vilket Tandläkarförbundet påpekat. Nu föreslår socialdepartementet att också tandvården införlivas genom att tandvårdslagen ändras.

Det innebär krav på vårdgivaren att ge information till patienter som kommer från EES-länder om den statliga tillsynen av hälso- och sjukvården, tandvården inbegripen, det vill säga om vårdgivarregistret, om patientnämndernas verksamhet och om rätten till patientskadeersättning. Vårdgivaren ska också tillhandahålla en specificerad faktura om kostnaderna för patientens vård.

Samtliga författningsändringar föreslås gälla från den 1 juli 2016.

Tandläkarförbundet kommer att lämna ett remissvar på förslaget.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch