14 viktiga tandvårdshändelser 2014
Skattesmäll, riksstämma, Hans Göransson och antibiotikarekommendationer. Vad har varit viktigast? Foto: Colourbox, Anna Rut Fridholm, Lena K Johansson

14 viktiga tandvårdshändelser 2014

Året som gått 19 dec 2014
Dela artikeln
Tolv praktiker upptaxerades med miljoner, sedan Skatteverket granskat deras deklarationer. Tandläkartidningen kom i ny skepnad. Det var två händelser från tandvårdsåret 2014. Här är några andra.

1. Tandläkarförbundet.

I slutet av 2013 hölls ett ganska stormigt förbundsmöte där förbundet fick en delvis ny styrelse och en ny ordförande: Hans Göransson tillträdde i januari.

2. Antibiotika.

I februari kom nya rekommendationer för antibiotikabehandling inom tandvården från Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet. Och förskrivningen fortsätter att minska inom vården i hela landet.

3. Äldretandvård.

Västra Götaland var först och Stockholm startade ett kunskapscentrum för äldretandvård redan under 2013, men även i år har trenden fortsatt. Under 2014 har centrum startats i Uppsala, Örebro och i Västernorrland. Dessutom har ett riksomfattande nätverk för äldretandvård bildats under året.

4. Colosseum/Smile.

Två tandvårdsbolag blev ett. I mars stod det klart att Colosseum och Smile går ihop. Med tillsammans 25 kliniker och drygt 400 anställda i Sverige är de nu landets klart näst största privata tandvårdsaktör – men har långt kvar innan man kan mäta sig i storlek med Praktikertjänst.

5. Tandvårdsstödet.

I april tillsatte den dåvarande borgerliga regeringen tandläkaren och KD-politikern Bengt Germundsson för att utreda och förbättra tandvårdsstödet. I augusti 2015 ska han lämna sitt betänkande – om inte den nya regeringen ändrar planerna.

6. Praktikertjänst.

Fick i maj såväl ny styrelse, som ny ordförande, Urban Englund, och ny vd, Johan Fredriksson.

7. Privattandvård.

Caroline Nordqvist Orsucci, tandläkare från Bålsta utanför Stockholm, blev i maj ny ordförande för Privattandläkarna.

8. Referenspris och ersättningsbar tandvård.

Nya referenspriser från TLV kom den 1 september. Förenklingar och förändringar i tandvårdsstödet infördes vid samma tidpunkt.

9. Framtid.

Utvecklingskliniker, med sikte på att bli både testlaboratorier och showroom för framtidens teknik och material: Futurumkliniken vid Malmö högskola och Kvillebäckenkliniken i Västra Götaland tog båda form under hösten.

10. Regeringsskifte i september.

Den nya regeringen varslar om vinstförbud och utser överraskande SSU-ordföranden Gabriel Wikström till minister med ansvar för bland annat tandvård. I slutet av året blev det regeringskris.

11. Skattesmäll?

Under hösten förklarar Skatteverket att man överväger att förmånstaxera ett antal av Praktikertjänsts ägare utifrån värdet på bolagets aktie. Verket hävdar att aktien var kraftigt undervärderad 2012 och de som då köpte den kan gå på en skattesmäll på totalt 450 miljoner. Orimligt, menar Praktikertjänst.

12. Stämman/Swedental.

I mitten av november hölls som vanligt Den odontologiska riksstämman, som i år fyllde 50 år. Det firades bland annat med mottagning på Grand Hôtel. Antalet besökare på stämman/mässan var i år drygt 11 000.

13. Tandvård i topp.

I slutet av november kom siffror från Svensk Kvalitetsindex som visade att tandvården åter toppar den årliga undersökningen om vad svenska folket tycker om olika typer av samhällsservice.

14. Fackligt.

Chaim Zlotnik valdes i slutet av november till ny ordförande i Tjänstetandläkarna. Han efterträder Kenth Nilsson som vid årsskiftet går i pension.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch