1930-talets mobila tandvård
Margareta Dufwa åkte till Norrland istället för Amerika. Kofferten innehöll allt hon behövde för att ge tandvård där. Foto: Janet Suslick

1930-talets mobila tandvård

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR 19 aug 2021
Dela artikeln
Margareta Dufwa blev tandläkare 1925 och arbetade huvudsakligen i Stockholm, men på 1930-talet åkte hon ett antal somrar till Norrland som gästtandläkare.

Margareta Dufwas koffert innehöll en borrmaskin, ett nackstöd att fästa på en karmstol och övrig tandläkarutrustning. Hon åkte till orter som saknade tandläkare, exempelvis Nordmaling, Råneå, Haparanda, Tärendö och Pajala.

Hon fick improvisera. En skolsal eller gästgivargård kunde fungera som tillfällig mottagning. Patienterna åkte ofta långt för att få behandling. Ibland kom hela busslaster med patienter.

Margareta Dufwa föddes 1890 och fick fem barn innan hon blev änka 1926. Ett av dem, sonen Jacques, blev också tandläkare.

Kofferten finns på Svenska Tandläkare-Sällskapets museum i Kista utanför Stockholm.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tandläkarkonsten förr"

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch