20 tandläkare stämmer Wasa Kredit

25 jan 2012
Dela artikeln
Hundratals tandläkare blev lurade att tro att de skulle få väntrumstelevision gratis. Nu stämmer ett 20-tal tandvårdskliniker finansbolaget Wasa Kredit, som tvingar dem att betala för något de inte får.

Procast Media drev Dentvision, en televisionskanal för väntrum. Företaget gick i konkurs i början av mars förra året.

Procast Media hamnade på obestånd redan 2010. Hundratals tandläkare har sedan dess tvingats att betala dyra månadshyror till finansbolag för monitorer och utrustning. Utrustningen skulle enligt avtal subventioneras till 100 procent av Procast Media, men ersättningen började utebli.

Lovades gratis väntrumstelevision

Procast Medias kunder lovades gratis väntrumstelevision, men de skrev på två olika avtal. Det ena var ett hyresavtal och det andra ett subventionsavtal.

Utrustningen finansierades via finansbolag, i de flesta fall Wasa Kredit. Kunderna skulle betala månadshyra för skärmarna. För de flesta mottagningar har det rört sig om nästan 2 000 kronor i månaden per skärm i sammanlagt fyra år, men avtalen varierar.

Procast Media skulle enligt avtal subventionera hela hyreskostnaden för rätten att använda kanalen för sändningar. Det gick bra till en början, men efterhand började pengarna utebli. Trots det hävdar Wasa Kredit att kunderna måste betala hyran till avtalstiden löper ut.

Stämmer Wasa Kredit

Nu stämmer ett 20-tal tandvårdskliniker Wasa Kredit med hjälp av advokaten Christina Malm, på advokatbyrån Bergh & Co.

De vill att Wasa Kredit ska riva upp avtalen och dessutom betala tillbaka pengarna som Procast Media lovade ersätta.

Avtalen är inte skäliga, anser Christina Malm. Hyran är väldigt hög med tanke på TV-systemets värde, speciellt eftersom produkten inte fungerar som utlovat.

Dessutom trodde tandläkarna att hyresavtalet och subventionsavtalet var två delar i samma avtal när de skrev på, eftersom det marknadsfördes som ett paket. I subventionsavtalet framgick det att de kunde säga upp avtalet och slippa hyran efter ett halvår. Men eftersom Procast Media gick i konkurs, gäller inte subventionsavtalet längre. Och då kan inte tandläkarna säga upp avtalen, enligt Wasa Kredit.

Förlikning eller process

Tingsrätten kommer nu att delge Wasa Kredit om stämningsansökan. Christina Malm väntar ett skriftligt svar från finansbolaget under våren.

Nästa steg är att tingsrätten träffar parterna och håller en muntlig föreberedelse. Christina Malm tror att det blir först i höst.

Blir målet inte förlikt tror hon att det tar ett par år att dra frågan genom domstolarna.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
 1. Kommentar från Rolf Greven 26 januari 2012:

  Äntligen!
  Mycket glädjande att se att någon agerar lite mer kraftfullt. Jag har ägnat många timmar med fruktlösa skrivelser mot Wasa kredit då dessa hårdnackat försvarar sin rätt att fullt ut fakturera oss som drabbats av detts oseriösa upplägg som faktiskt utarbetas av Procastmedia tillsammans med Wasa kredit AB.
  Jag ställer mig gärna bakom denna grupptalan mot Wasa Kredit!
  Rolf Greven

 2. Kommentar från Antoine Elkhoury 6 februari 2012:

  Bra! Äntligen !
  Det har kostat oss mycket tid och pengar att försöka avsluta/avbryta/upphäva avtalet med Wasa kredit.
  Hoppas fler ansluter sig till detta, då blir vi ännu starkare och kan agera ännu hårdare mot både Wasakredit samt även mot revisorerna för Procast Media som höll mycket information hemlig för oss drabbade. De kunde agerat tidigare och inte godkänt boksluten. Redan några år innan konkursen visste de att något var galet.
  Hade de agerat så hade vi, och ev. kanske flertal tdl, inte förlängt ( och som vi ,tyvärr, även gjorde: utökat antal hyrda objekt!) våra avtal.
  Lycka till alla på advokatbyrån Bergh & Co som arbetar med ärendet.
  //Antoine Elkhoury

 3. Kommentar från Nils Johansson 7 februari 2012:

  Det låter bra att några ställer krav.
  När jag teckande avtal var det Telia Sonera Finans men det är samma upplägg som med Wasa Kredit.
  Är det någon mer än jag som har ett avtal med Telia Sonera finans? I så fall kan vi gå samman för att göra gemensam sak.

  Nils Johansson

  • Kommentar från K 10 februari 2012:

   Kontakta advokatbyrån Bergh & Co och skriv att du har samma avtal med Teliasonera Finans
   så kanske de kan starta samma processer mot Teliasonera som mot Wasa?? Finns säkert många tandläkare som även har avtal med Teliasonera!!

   Kolla på http://www.berghco.se

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch