Åke Parmlid och Johan Hagman får årets Sverkerpris
Åke Parmlid och Johan Hagman tilldelades Sverkerpriset vid årets odontologiska riksstämma. Åke Parmlid kommer att hämta sitt pris vid Sverkerdagen i februari 2022. Johan Hagman mottog priset på plats på riksstämman.

Åke Parmlid och Johan Hagman får årets Sverkerpris

Riksstämman 2021 19 nov 2021
Dela artikeln
Årets Sverkerpris delas ut till två personer, Åke Parmlid och Johan Hagman, som båda har intresserat sig för ny teknik och att förmedla sin kunskap till andra.

Åke Parmlid, hur känns det att få priset?

–  Jag är glad och hedrad, speciellt som Sverker var en fantastisk vän och kollega under så många år.

Hur kom det sig att du började arbeta och undervisa inom just estetisk tandvård?

– Jag tyckte redan i slutet av min tandläkarutbildning att det kändes rätt för mig att förbättra och utveckla estetisk tandvård.  Jag tyckte om samarbetet mellan tandläkare och tandtekniker. Efter min examen sökte jag mig till de bästa tandläkarna på den tiden inom estetisk tandvård: Karlström i Gävle och Göransson i Göteborg.

Vad har varit roligast under karriären?

– Att se glada och nöjda patienter. Att ha varit med och utvecklat nya behandlingar.  Att ha hållit kurser och föreläsningar, samt intressanta samtal med andra tandläkare i många länder.

Vad är du mest stolt över?

– Jag var den första svenska tandläkare att bli medlem i ”American Academy of Esthetic  Dentistry”. Jag är också stolt över min egen praktik, med eget laboratorium, tandhygienister, samt några andra tandläkare och tandsköterskor. Vi har haft en gemytlig och öppenhjärtig atmosfär med hela teamet under alla år.

Hur lärde du känna Sverker Toreskog?

– Sverker var den förste jag träffade på vid uppropet på Tandläkarhögskolan i Stockholm, innan vi ens började där, och vi kom omedelbart bra överens. Sverker kom in i Umeå och jag i Stockholm. Sedan träffades vi ett par år senare av en händelse i Göteborg, och kom så småningom att arbeta i samma praktik i över 40 år.

Hur var det att arbeta med honom?

– Det var stimulerande att arbeta med Sverker, det hände alltid något utöver det vanliga, både inom praktiken och privat. Han var lite rörig och jag var mera organiserad, vi var olika personligheter, men kompletterade varandra på ett bra sätt. Vi har haft mycket roligt ihop, och jag saknar honom mycket.

”Det här priset är också stort, eftersom det är ett erkännande från kollegerna.”

Johan Hagman, hur känns det att få Sverkerpriset?

– Jätteroligt och jättestort. Sverker Toreskog är en stor förebild. Det här priset är också stort, eftersom det är ett erkännande från kollegerna.

Vilken kontakt har du haft med Sverker Toreskog?

– Sverker föreläste första dagen på tandläkarutbildningen i Göteborg, för att vi skulle inspireras av hans syn på tandvården och på livet. Sedan har våra vägar korsats några gånger bland annat när jag arbetade i England var Sverker där och föreläste. Då fick jag låna ut min klocka för att han skulle hålla tiden. Han var ”larger than life”, en virvelvind, och en underhållande föreläsare.

Hur kom du in på att arbeta vävnadsbevarande?

– Det har jag alltid haft med mig. Jag började tidigt med enkel ortodonti för att undvika att preparera tänder, något som Sverker var väldigt intresserad av, och nu arbetar jag med att åtgärda skador på tänder, ibland utan att borra överhuvudtaget. Här har Sverker varit en ledstjärna; att inte vara nöjd, och fundera på hur man kan göra saker bättre.

Hur blir man en bra föreläsare?

– Jag har använt mig av en teknik Sverker visade mig, att börja föreläsningen med att visa ett misslyckande. Det avväpnar publiken. Jag har också turen att föreläsa om ett ämne som engagerar där alla som lyssnar är intresserade och förstår problematiken och lösningen jag pratar om. Mina bilder är från början till slut kliniska bilder. Alla kan relatera.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att vara tandläkare. Det är, som Sverker sa, en tredjedel vetenskap, en tredjedel hantverk och en tredjedel social förmåga. Alla patienter är goa och glada när de kommer. Jag får göra mitt bästa varje dag, och utvecklas genom att försöka göra det lite bättre i dag än igår.

Om Sverkerpriset

Sverkerpriset till Sverker Toreskogs minne delas ut av American Dental Society of Sweden, ADSS, och Göteborgs Tandläkare-Sällskap, GTS, till en person inom odontologin som verkar i Sverkers anda.

Årets motiveringar

Åke Parmlid

Åke har under hela sitt verksamma yrkesliv som tandläkare strävat efter att förfina den protetiska tekniken. Åke, som under alla år arbetade med Sverker i kliniken på Kapellplatsen i Göteborg, var också influerad av nya arbetssätt från USA bland annat när det kom till estetisk porslinsteknik.
Vidare har Åke liksom Sverker hållit mängder med föreläsningar och workshops inom estetisk tandvård och likt Sverker ofta tillsammans med sina tandtekniker för att lära ut hela hantverket från ”ax till limpa”.

Johan Hagman

Genom att föreläsa och lära ut ny teknik för kompostfyllningar arbetar Johan vävnadsbevarande i Sverkers anda. En välgjord fyllning kan eliminera eller i alla fall fördröja behovet av protetik. Johan föreläser också på ett trevligt, medryckande och pedagogiskt sätt och har bra bildmaterial ad modum Sverker.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2021"

Tandhygienister vill kunna specialisera sig

Specialist Sveriges Tandhygienistförening (STHF) har tagit fram ett förslag om specialistutbildning för tandhygienister. Detta i samarbete med bland annat tandhygienistutbildningen vid Karlstads universitet.
14 dec 2021

Palwasha Momand vann priset för bästa forskningsrapport

Riksstämman 2021 Palwasha Momand har i samband med årets odontologiska riksstämma tilldelats priset för bästa forskningsrapport.
19 nov 2021

Etik behöver tränas

Att man ska hjälpa andra människor finns i Gunnar ­Hennings dna. Som färdig tandläkare väcktes intresset för samhälls­odontologi och för etiska frågor. Nu är han ord­förande för ­Sveriges Tandläkarförbunds etikkommitté, som vid riksstämman levererar 375 kg etik till medlemmarna.
15 nov 2021
Plusmaterial

Global ambassadör för svensk odontologi får pris

RIKSSTÄMMAN 2021 Att ligga i framkant innebär att alltid ifrågasätta fastslagna sanningar. Det säger Panos Papapanou, professor vid Columbia University i USA. Han får Svenska Tandläkare-Sällskapets International Prize 2021.
10 nov 2021

Han får pris för forskning om kariesprevention

RIKSSTÄMMAN 2021 Svante Twetman, professor emeritus vid Köpenhamns universitet, får Millerpriset vid årets odontologiska riksstämma. Prissumman är på 80 000 kronor.
9 nov 2021

Dentalbranschen tror på välfyllt mässgolv

Riksstämman 2021 Drygt en av fyra utställare uteblir från Swedental i år, men branschen är optimistisk och hoppas på att färre besökare ändå ger möjlighet till bra möten.
9 nov 2021

Björn Klinge får förtjänstmedalj

RIKSSTÄMMAN 2021 Björn Klinge, senior professor vid Malmö universitet och vetenskaplig redaktör på Tandläkartidningen, får Svenska Tandläkare-Sällskapets förtjänstmedalj vid årets odontologiska riksstämma.
8 nov 2021

Tre belönas för att de skapade SKaPa

RIKSSTÄMMAN 2021 Att skapa SKaPa (Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit) var krävande och registret utvecklas fortfarande. Nu får registrets initiativtagare Forssbergs pris – ett erkännande för åratal av slit.
4 nov 2021

Vaccin, protetik och riktlinjer lockar på riksstämman

Riksstämman 2021 Årets odontologiska riksstämma på Stockholmsmässan väntas samla över 1100 personer. Flest kommer på torsdagen då temat är artificiell intelligens, men en vaccinforskande tandläkare lockar även till onsdagens invigning.
4 nov 2021

Riksstämman satsar på smittsäkerhet

Riksstämman 2021 För att minska risken för smittspridning blir det luftigt i lokalerna under Odontologisk Riksstämma och Swedental. Det berättar projektledaren Anders Rudestad.
4 nov 2021

Två professorer delar på Beyronpriset

RIKSSTÄMMAN 2021 Per Alstergren, professor i bettfysiologi, och Victoria Franke Stenport, professor i oral protetik, får Henry Beyrons pris 2021.
2 nov 2021

Bodil Lund får hedersmedalj

RIKSSTÄMMAN 2021 Bodil Lund, ny professor i käkkirurgi vid Karolinska institutet, får Svenska Tandläkare-Sällskapets hedersmedalj 2021 för sin kunskapsspridning inom odontologisk vetenskap.
1 nov 2021

Här är årets bästa tandläkarstudenter 2021

RIKSSTÄMMAN 2021 Fyra duktiga studenter utses till årets student 2021. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De uppmärksammas också i samband med årets odontologiska riksstämma.
28 okt 2021

Ola Sollenius skrev bästa avhandling

RIKSSTÄMMAN 2021 En doktorsavhandling om kostnadseffektiviteten vid behandling av tvångsförda korsbett hos åtta- och nioåringar får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
27 okt 2021

Tandvården får nya riktlinjer

SOCIALSTYRELSEN Nya nationella riktlinjer för tandvård börjar gälla 28 september. All tandvård omfattas nu och riktlinjerna vänder sig mer till beslutsfattare än tidigare.
20 sep 2021

Nya nationella riktlinjer för tandvård – Så togs rekommendationerna fram

Vetenskap Denna artikel beskriver hur arbetet med att ta fram de nya nationella riktlinjerna för tandvården bedrivits, och hur de kommer att kunna bidra till kunskap och god vård till Sveriges tandvårdsbesökare. Även om de nya riktlinjerna främst riktar sig till beslutsfattare, ger de också varje tandläkare och tandhygienist vägledning i patientmötet.
4 nov 2021
Plusmaterial

Smärtskola kan hjälpa unga

Smärta En digital smärtskola för ungdomar med käksmärtor har testats i ett pilotprojekt och fått positiv respons av patienterna. Nu vill skaparna sprida den till bland annat allmäntandläkare.
21 sep 2021

Matti Sällberg: Vaccinet tar all hans tid

Porträttet Matti Sällberg är laboratorieforskaren som ville komma närmare patienterna genom att bli tand­läkare. Under flera år kombinerade han tandläkar­arbetet med forskning. I dag tar jakten på ett coronavaccin all hans tid.
2 sep 2020
Plusmaterial

Hon letar samband mellan minne och tuggfunktion

Forskning Linn Hedberg, övertandläkare och doktorand hos Folktandvården Stockholm, undersöker samband mellan tuggfunktion och minne.
13 okt 2021

Uno Fors: AI på väg in i tandvården

Forskning Artificiell intelligens (AI) är ett hett forskningsfält, men många studier har brister, fastslås i en artikel i Journal of dentistry. Uno Fors, professor i data- och system­vetenskap, ger tips om hur du bedömer AI-studier.
11 aug 2021

Nytt regelverk för medicintekniska produkter i tandvården

Vetenskap Den 26 maj började det nya direktivet för medicintekniska produkter inom tandvården att gälla fullt ut. Fokus ligger främst på krav på uppdaterad dokumentation och riskanalys samt förbättrad spårbarhet.
7 okt 2021
Plusmaterial

Bengt Hasséus: Tandläkare kan rädda liv

Porträttet Bengt Hasséus, docent i oral medicin, har ägnat sin forskar­karriär åt att förstå hur immunsystemet reagerar i förstadier till cancer. Han vill att Sveriges tandläkare och tandhygienister i ännu större utsträckning än i dag ska se sig som en del av hälso- och sjukvården.
18 nov 2020
Plusmaterial

Hon kartlägger kunskap

Porträtt Från odontologi till gynekologi. Det kan bli tvära kast för Helena Domeij, tandläkare och projekt­ledare på Statens beredning för medicinsk och ­social utvärdering (SBU).
22 apr 2020

Hon hämtar kunskap från kliniken

Porträttet 40 år inom tandvården – det är lång tid för det är lång tid för en disputerad tandläkare som bara är 57 år. Annika Julihn började som tandsköterske­elev 1979. I dag är hon specialist i pedodonti vid Eastman­institutet i Stockholm och arbetar med ett praktik­baserat forskningsnätverk inom barntandvården.
19 feb 2020

AI: Upplärd maskin hittar karies

Karies AI-systemet har tränat på tusentals röntgenbilder. Nu hittar den så gott som alla kariesangrepp på egen hand.
19 nov 2019

Michael Braian: Totalt digitalt

Metod Med digital protesteknik kan patienter med ömmande skavsår bli ett minne blott. Efter bara två besök kan patienten få en helprotes med mycket bra passform.
29 jul 2019
Plusmaterial

Göran Friman får Forssbergs pris

Riksstämman 2019 Tandvården kan spela en viktig roll för att identifiera risk för odiagnostiserat högt blodtryck och diabetes hos medelålders och äldre patienter. Det har Göran Friman visat i sin forskning. Nu får han årets Forssbergs pris som belöning.
4 nov 2019

Så förebygger du infektion

Hygien Alla tandläkare gör kirurgiska ingrepp. Att förebygga infektion så långt det bara går är, tillsammans med restriktiv antibiotikaanvändning, bästa vapnet mot antibiotikaresistens. Bodil Lund, käkkirurg som forskar om antibiotikaresistens, tipsar om vad man kan tänka på.
14 maj 2019

Han vill täppa till kunskapsluckorna

Forskaren Utvärdering av metoder inom tandvården och register­studier. Det är två frågor som Aron Naimi-Akbar, docent i odontologisk epidemiologi i Malmö, brinner för.
4 sep 2019

Han vill SKaPa jämlik tandhälsa

Porträttet Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit ­(SKaPa) kan användas för att hitta ojämlikheter i den orala hälsan. Registret går också att använda för att se i vilken utsträckning tandvården är jämlik. Det berättar Lars Gahnberg, Skapas nye registerhållare.
22 maj 2018
Plusmaterial

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 nov 2018

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch