Äldre får nödvändig tandvård för sent
När en äldre person börjar avboka eller utebli från besök, bör tandvården ringa för att boka en ny tid om patienten inte själv hör av sig inom ett par månader.

Äldre får nödvändig tandvård för sent

30 jan 2012
Dela artikeln
Uppsökande och nödvändig tandvård kommer in alldeles för sent. Många äldre skulle behöva ökat stöd flera år tidigare för att undvika att munhälsan kraftigt försämras.

Det är alltför vanligt att personer som regelbundet har besökt tandvården under vuxenlivet får en lucka på flera år utan tandvårdsbesök innan de blir berättigade till uppsökande och nödvändig tandvård. Det anser Inger Wårdh, tandläkare och docent med inriktning på gerodonti, på Karolinska institutet.

Munhälsan hinner ofta försämras kraftigt under de åren.

Inger Wårdh ser det som ett systemfel. Ribban ställs för högt. Någon form av uppsökande tandvård borde sättas in så fort äldre börjar utebli från sina vanliga tandvårdsbesök på grund av sjukdom eller för att de inte orkar.

– Systemet fungerar inte tillfredsställande som det är i dag, säger hon.

– Tanken var att uppsökande och nödvändig tandvård skulle ha en profylaktisk effekt, men eftersom man ska vara gravt omvårdnadsberoende för att få dessa förmåner, har munhälsan ofta hunnit försämras kraftigt efter flera års utebliven tandvård.

Läs mer i Tandläkartidningens nya serie Munhälsa hela livet. Första delen publiceras i nummer 2 2012, ute kring 2 februari.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Illustration: Anna Ödlund

Dela artikeln
  1. Kommentar från Ingalill Persson Bakker 1 februari 2012:

    Givetvis är detta ett systemfel! Tack Inger för bra artiklar!

    Lösningen kan vara att patienten tillåts att få en munhälsoplanering – gärna på samma avgiftssytem som övrig hälso- och sjukvård.

    Gör det enkelt för övriga hälsoaktörer att ta fram en professionell utvärdering och planering från tandvårdsproffs! Ge tandläkare en reeell chans att tidigt komma in och planera för munhälsa! Det vinner alla på!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch