Äldres munhälsa i fokus

Äldres munhälsa i fokus

13 aug 2012
Dela artikeln
Det är vanligt att pensionärer har problem med mun och tänder. Det anser förtroendevalda i fyra pensionärsorganisationer, visar en enkät som Sveriges Tandläkarförbund har gjort.

”Upplever du att det är vanligt att dina jämnåriga har problem med mun och tänder?” Ja, säger 43 procent av pensionärerna som har svarat på enkäten.

Många uppger att det är vanligt att jämnåriga behöver ersätta förlorade tänder med implantat, broar eller proteser. Andra munhälsoproblem som de tror är relativt vanliga bland jämnåriga är muntorrhet, karies och proteser som skaver och sitter dåligt.

Enkäten visar också att:

* Bara 23 procent av de förtroendevalda pensionärerna känner till att man kan få hembesök från tandvården och tandvård till lägre pris om de har mycket hjälp från kommunen.

* 52 procent har fått information om vad som händer med mun och tänder när de är äldre och vad de behöver tänka på för att ha en god munhälsa.

* 99 procent har inte hjälp från hemtjänsten.

Läs mer om enkäten i artikelserien Munhälsa hela livet i Tandläkartidningen nummer 9 2012, ute runt den 16 augusti.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Illustration: Anna Ödlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch