Äldsta beviset på däggdjurskaries
Hos 7,5 procent av individerna fanns tecken på kariesangrepp: runda släta gropar. Foto: Keegan Selig

Äldsta beviset på däggdjurskaries

Forskning 12 jan 2022
Dela artikeln
Redan för 54 miljoner år sedan fanns karies hos primater. Det visar en kanadensisk studie.

Primaten Microsyops latidens levde för 54 miljoner år sedan under Eocen. Det var ett trädlevande, ett kilo tungt djur med en diet baserad på frukt och blad.

Två forskare vid University of Toronto Scarborough i Kanada har nu dokumenterat karies i över 1 000 individers lämnade fossil. Deras studie demonstrerar det i dag äldsta beviset på karies hos ett däggdjur.

Förändrad diet

Hos 7,5 procent av individerna fanns tecken på kariesangrepp: runda släta gropar. Det är en högre andel karies än i många nu levande primater, som till exempel spindelapa.

Andelen kariesdrabbade djur var särskilt stor i fossil från en tidsperiod, och en hypotes är att klimatförändringar som man vet skedde under den här tiden förändrade djurets diet.

Källa

Text: Anja Castensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch