Alla landsting blir regioner

Organisation 9 jan 2019
Dela artikeln
Från och med den 1 januari ändras lagen så att alla landsting bildar regioner och tar över ansvaret för den regionala utvecklingen. Detta ansvar har tidigare legat på staten.

Från och med den 1 januari vilar ansvaret för den regionala utvecklingen på landstingen, som i fortsättningen kallas regioner.

Den svenska samhällsorganisationen har sedan 1990-talet genomgått ett skifte, en demokratireform: Statens ansvar för det så kallade regionala utvecklingsarbetet har successivt övergått till landstingen, en decentralisering av makten som möjliggör tätare utvecklingssamarbeten med kommunerna i respektive län.

Det större ansvaret som regionerna nu har fått omfattar områden som jobb och utbildning, lokaltrafikens utveckling, kulturlivets främjande, forskning och utveckling, integration och klimatsamverkan. I Region Västerbotten får hälso- och sjukvårdsnämnden ett större ansvarsområde än tidigare då primärvård, tandvård och sjukhusvård samlas i en gemensam förvaltning.

De flesta län hade redan före årsskiftet bildat regioner och tagit över utvecklingsfrågorna. Från och med den 1 januari bildade också landstingen i Stockholm, Kalmar, Dalarna, Värmland, Västerbotten, Sörmland och Blekinge region.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch