Allergi efter cementering

2 apr 2014
Dela artikeln
Efter att presskronan cementerats fick patienten besvär och tvangs senare uppsöka läkare. Denne konstaterade att den troliga orsaken till besvären var en reaktion på cementet. Händelsen anmäldes enligt lex Maria.

Patienten fick en E-max presskrona cementerad med cementet Variolink på tand 11. Senare samma dag fick patienten en känsla av obehag under överläppen samt senare svullna läppar.

För att häva besvären tog patienten en tablett Loratadin eftersom hon har pollenallergi och trodde att det var fråga om en allergisk reaktion.

Under natten tilltog besvären med än mer svullna läppar och en stramande känsla i höger kind. På morgonen kände hon även lite obehag vid sväljning. Hon tog då ytterligare en tablett Loratadin.

Patienten fick tid hos sin tandläkare, som dokumenterade svullnaden genom foto. Därefter hänvisades patienten till familjeläkarmottagningen. Där diagnosticerades svullnaden som ett Quinkeödem.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 5, som kommer ut den 2 april.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch