Allt friskare munnar i Norrbotten

20 sep 2013
Dela artikeln
Tandhälsan hos vuxna har förbättras under de senaste 20 åren. Speciellt märkbart är att andelen tandlösa 65-åringar minskat mycket kraftigt. Det visar en studie från folktandvården i Norrbotten.

De studier av tandhälsan som genomförts i olika delar av landet sedan mitten av 1970-talet visar att tandhälsan stadigt har förbättrats hos den vuxna befolkningen. 1991 genomfördes den första tvärsnittsundersökningen av vuxna norrbottningars munhälsa och vårdbehov. Denna studie har följts upp vid två tillfällen sedan dess.

– Munhälsan har historiskt sett varit sämre i glesbygden och i norra Sverige än i riket i övrigt, men utvecklingen i Norrbotten de senaste 20 åren har varit positiv, förklarar Monica Degerman-Svensson, övertandläkare och ansvarig för den epidemiologiska undersökning som nu presenterats.

Denna visar bland annat att dagens 65-åringar har lika god munhälsa som samma åldersgrupp i Dalarna, där man genomfört undersökningar med tätare intervall än i Norrbotten. Andelen tandlösa 65-åringar är nu endast 3 procent jämfört med 41 procent 1991.

– Vi kan konstatera att vår vision ”En frisk mun i alla åldrar” är på väg att uppfyllas, säger Monica Degerman-Svensson.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch