Amning – en kariesrisk?
Det kan finnas en ökad risk för karies hos vissa barn som både ammas och äter annan mat. Foto: Colourbox

Amning – en kariesrisk?

11 apr 2013
Dela artikeln
När blir amning en kariesrisk? Det finns i dag inget entydigt svar.

Hur länge ska barn ammas och hur många gånger om dagen?

Förr talade man om amningskaries, och varje år får en liten grupp barn karies där bröstmjölk kan vara en bidragande orsak. Det är i första hand barn på mer än ett år som ammas frekvent under hela dygnet.

– Hos barn upp till ett år överväger de positiva effekterna av amning, säger Pernilla Lif Holgerson, disputerad tandläkare vid Umeå universitet som blir färdigutbildad pedodontist i juni. Hon ingår i Livsmedelsverkets nationella amningskommitté.

Hon avråder inte från amning av barn som är mer än ett år gamla, men tror att det kan finnas en ökad risk för karies hos vissa barn om de exempelvis ammas fyra gånger per dygn samtidigt som de äter annan mat sex gånger om dagen.

– Det är inte amning i sig som orsakar karies, utan vanan att amma väldigt frekvent som kan vara ohälsosam för tänderna, säger hon.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 5 2013.

Råd om amning

Vad ska tandläkare svara föräldrar som frågar om amning? Pernilla Lif Holgerson ger några råd:

* Helamning upp till ett halvår rekommenderas och fortsatt amning som komplement till annan mat till barnet är ett år rekommenderas av barnavårdscentralen (BVC).

* När barnet får sin första tand ska man börja med tandborstning två gånger om dagen med rekommenderad mängd fluortandkräm.

* Inför natten ska tänderna borstas efter sista amningen. Det gäller även om barnet får välling eller annan kvällsmat.

* Frekvent amning (eller flaskmatning) nattetid bör undvikas eftersom det kan öka risken för karies.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:
 1. Kommentar från Felfria tänder 27 augusti 2013:

  Bröstmjölk orsakar inte karies. All evidens pekar på att bröstmjölk snarare skyddar mot karies, förutom när barnet samtidigt (strax innan eller genast efter amning) äter sockerrika livsmedel, då ökar risken för karies. Men att problematisera amningen och utgå ifrån att amning är (användningen av ordet ”när och inte ”om”!) en kariesrisk är felaktigt och missvisande. ”Hos barn upp till ett år överväger de positiva effekterna av amning” säger Lif Holgerson – javisst, men det gör de ju för barn upp till två år också. Faktiskt kan jag inte komma på några som helst negativa effekter av amning eller någon som helst tidpunkt när amning skulle upphöra att vara positivt!? Nu har jag ju endast läst onlineversionen, men om Lif Holgersons råd enbart baseras på vad hon tror (sic!) och inte evidens, följer jag hellre WHO:s (evidensbaserade!) rekommendation att amma i två år eller mer. Och ja, att amma flera gånger om dagen är nog det vanliga för småbarn som ammar. Än en gång, varför problematisera amningen? Frågan är väl om inte det hellre skulle löna sig att skippa mellanmålen, barnet får ju i sig näring och kalorier från bröstmjölken (läs hur mycket – och övriga fördelar – här http://kellymom.com/ages/older-infant/ebf-benefits/)? Och ”om barnet använder sin mamma som napp”, ska det vara nåt slags skämt? Napp är ett substitut för brösten, inte tvärtom. Skulle Lif Holgersson då hellre ge napp, som orsakar malocklusioner? Nej, nu sjönk trovärdigheten helt och hållet.

  Jag uppriktigt förvånad över att t.o.m. nyutbildade tandläkare upprepar dessa klyschor från sjuttiotalet. Tänder bör givetvis borstas efter kvällsmat (även efter välling/ersättning), men det finns inget som talar för att tänderna behöver borstas efter amning, snarare för att det är onödigt och kontraproduktivt, då bröstmjölk både skyddar mot karies och remineraliserar tänderna. Dessutom skiljer sig amning fysiologiskt från flaskmatning – när barnet ammar hamnar bröstmjölken i mjuka gommen och sväljs av barnet, det finns inte samma risk att mjölken lämnar kvar i munnen som vid flaskmatning. Det finns ingen evidens för rådet att begränsa amning nattetid. Flaskmatning med ersättning eller välling är däremot en helt annan sak.

  Lästips:

  http://handle.unsw.edu.au/1959.4/25224

  http://jada.ada.org/content/144/2/143.full.pdf

 2. Kommentar från Katarina 19 november 2013:

  Det skulle vara intressant att få en kommentar från Tandläkartidningen på läsarkommentaren ovan. Kan inte annat än att hålla med den skribenten. I allt hon skriver faktiskt. Förutom det tveksamma faktainnehållet är det tråkigt med den raljerande tonen i artikeln, t.ex. att ”mamman används som napp” … Tydligen skrivet av någon som bara rapar upp gamla föreställningar utan att ifrågasätta dem.

  • Kommentar från Janet Suslick 20 november 2013:

   Tandläkartidningens artikel skrevs våren 2013 och byggdes på en intervju med Pernilla Lif Holgerson, specialist i pedodonti (barntandvård) och medlem i Livsmedelsverkets nationella amningskommitté.

   Som det står i artikeln avrådde hon inte från amning av barn som är mer än ett år gamla, men varnade för att det kan finnas en ökad risk för karies hos vissa barn.

   – Det är inte amning i sig som orsakar karies, utan vanan att amma väldigt frekvent som kan vara ohälsosam för tänderna, sade hon då.

   Janet Suslick, journalist på Tandläkartidningen

   • Kommentar från Janet Suslick 20 november 2013:

    Ämnet är ständigt aktuellt och kommer säkert att tas upp vid senare tillfällen i Tandläkartidningen.

 3. Kommentar från Maja 19 november 2013:

  Skulle också gärna se att ni bemöter ”Felfria tänder”:s inlägg och den fakta som ni helt verkar bortse ifrån (se länkarna i hens kommentar).

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch