Ändringar i tandvårdsstödet

18 sep 2012
Dela artikeln
Bättre skydd mot höga kostnader, särskilda referenspriser för specialisttandvård och förändringar i reglerna för protetisk behandling. Det är några nyheter i tandvårdsstödet från den 1 januari 2013.

Från den 1 januari införs ett särskilt tandvårdsbidrag till patienter som främst har behov av förebyggande tandvård som följd av sjukdom eller funktionsnedsättning. Bidraget kan bara användas för att betala undersökningar och förebyggande behandling. Beloppet är på 600 kronor per halvår och kan inte sparas.

Det införs ett referenspris för specialisttandvården, vilket innebär att patienter med stora behov får ökat ekonomiskt stöd.

Vidare blir tandstödd protetik ersättningsberättigande vid entandslucka i tandposition 6. Utbytesåtgärder för implantat blir inte ersättningsberättigande för entandslucka i tandposition 6.

Fyra tomografiåtgärder, åtgärd 131-134, förs till tillstånd 1001, 1301 och 1302.

En ny åtgärd, 480, kontroll koagulation, införs och blir ersättningsberättigande när det krävs ett koagulationsvärde vid kirurgiska ingrepp.

Begreppet diagnos/tillstånd byts ut till tillstånd. Begreppet ändras för att förenkla och förtydliga att ett tillstånd med tillhörande rapporteringskod inte är detsamma som en diagnos.

Ändringarna i tandvårdsstödet finns i sin helhet på TLV:s hemsida.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch