Antibiotikaförskrivningen fortfarande för hög

Riksstämman 2017 16 nov 2017
Dela artikeln
Tandvården i Västerbotten, Gävleborg och Örebro förskriver minst antibiotika i Sverige. Stockholm, Skåne och Västmanland förskriver mest.

Endast i Västerbotten klarar tandvården att hålla sig till den rekommenderade nivån vad gäller antibiotikaförskrivning.

Det berättade Johan Blomgren vid ett symposium om multiresistenta bakterier på årets odontologiska riksstämma. Han är övertandläkare i Göteborg och ordförande i Tandvårds-Strama, tandvårdsdelen i nätverket Samverkan mot antibiotikaresistens (Strama).

– Där antibiotikaförskrivningen är låg, fortsätter den att bli lägre, konstaterade han.

Även om nästan alla landsting och regioner skriver ut för mycket antibiotika, är det främst penicillin som används.

– Det är bra, tycker Johan Blomgren.

Sverige ett ”duktigt” land
Ändå är landet i sin helhet relativt bra på att begränsa användningen av antibiotika.

– I Sverige har vi varit duktiga på att minska antibiotikaanvändningen. Bekymret är att det bara är Sverige som är duktigt, sade Gunnar Kahlmeter, klinisk mikrobiolog och tidigare verksamhetschef i Region Kronoberg.

Ett problem är att resistensutvecklingen är endast svagt reversibel. När befintliga antibiotika inte längre biter är de förbrukade. Samtidigt finns det inget som talar för att nya antibiotika är på väg att utvecklas, berättade han.

Men allt är inte nattsvart. Den politiska medvetenheten ökar och antibiotikafrågan når allt längre ut i samhället. Antibiotikaanvändningen hos djur minskar generellt och snabbare diagnostiska metoder är på väg, bland annat.

Restriktiva riktlinjer
2012 fick tandvården nationella rekommendationer om antibiotikaprofylax. I samband med det hade Tandläkartidningen tre temanummer om antibiotikaprofylax i tandvården. De första artiklarna publicerades i nummer 13 2012.

Riktlinjerna rekommenderar att användningen begränsas till ett fåtal definierade riskpatienter vid ett fåtal odontologiska ingrepp.

2014 gjordes några tillägg i riktlinjerna som innebär att lite fler patienter kan få antibiotika under vissa omständigheter.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2017"

Olikheter inom ortodonti undersöks i ny studie

Ny undersökning Hur bedöms behovet av ortodonti inom barn- och ungdomstandvården på olika håll i Sverige? En ny undersökning ska ta reda på det.
24 nov 2017

Branschen satsar stort

Riksstämman 2017 Fackmässan Swedental har blivit ett årligt evenemang som branschens större aktörer har svårt att ställa sig utanför. Men de egentliga effekterna av att delta är svåra att beräkna.
22 nov 2017

Cad/Cam-pionjärer får dubbla priser

Riksstämman 2017 I onsdags tog Agneta Odén och Matts Andersson emot Forssbergs pris i samband med invigningen av årets odontologiska riksstämma. I dag belönas de även med Sverkerpriset.
17 nov 2017

Pris till pionjärer inom CAD/CAM

Riksstämman 2017 Nya starkare material och en auto­matiserad tillverkningsprocess för tandhättor. Forssbergs pris 2017 går till en kombination av ingenjörsvetenskap och odontologi som har förändrat branschen.
16 nov 2017

Hon får priset för bästa avhandling

Riksstämman 2017 – Det känns som att jag svävar på moln. Det är en oerhörd bekräftelse, säger Maria Garoff, som får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
16 nov 2017

Screening kan förebygga sjukdom

Riksstämman 2017 Tandvården kan spela en viktig roll för att identifiera högt blodtryck och diabetes hos medelålders och äldre patienter. Det berättade Göran Friman när han presenterade sin forskning vid årets odontologiska riksstämma.
15 nov 2017

Föreläsare belönas för energi och engagemang

Riksstämman 2017 Per Alstergren och Carin Starkhammar-Johansson får var sitt föresläsarstipendium när årets odontologiska riksstämma invigs i Stockholm den 15 november.
10 nov 2017

Bara kvinnor blir årets studenter – igen

Riksstämman 2017 För andra året i rad blir det fyra kvinnliga tandläkarstuderande som får 10 000 kronor vardera när Dentatus pris till årets studenter 2017 delas ut på årets odontologiska riksstämma.
8 nov 2017

Multinationellt på årets riksstämma

Riksstämman 2017 Forskning är internationell. Det märks på årets odontologiska riksstämma, som satsar extra på inbjudna föreläsare från olika länder.
26 okt 2017

De vill förstå varför vi gör som vi gör

Riksstämman 2017 Hur sprids kunskap på arbetsplatsen och hur gör man för att få till bestående förbättringar. Det har forskarparet John Gabbay och Andrée le May undersökt i sina studier.
14 nov 2017

Han vet vad röntgenbilden visar

Riksstämman 2017 Hur väljer man rätt röntgenmetod för att få bästa möjliga precision i sina diagnoser? Det kommer röntgenspecialisten Keith Horner att tala om under årets riksstämma.
13 nov 2017

Protetik är hans passion

Riksstämman 2017 Mauro Fradeani känner samma passion och entusiasm för protetik som han gjorde i början av sin karriär. På årets odontologiska riksstämma talar han om ”den protetiska revolutionen”.
8 nov 2017

Rättsodontologin viktig för mänskliga rättigheter

Riksstämman 2017 Tänder är viktiga för att kunna fastställa identiteten hos den som inte kan tala för sig själv. Sakher AlQahtani arbetar för att sprida kunskap om rättsodontologi.
10 nov 2017

Så gör du bättre kompositfyllningar

Riksstämman 2017 Majoriteten av kompositfyllningarna som görs på vanliga kliniker fungerar sämre än amalgamfyllningar, enligt Jason Smithson, allmäntandläkare i Cornwall, England.
30 okt 2017

Hans mål är att återskapa vital pulpa

Riksstämman 2017 Kan regenerativ endodonti bli framtidens lösning när unga permanenta tänder går i nekros på grund av trauma? Monty Duggal berättar om de senaste årens forskning på området.
27 okt 2017

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch